Pankadevahelised kiirmaksed võtsid idufirmalt töö

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Välkmaksed võtsid idufirmalt töö
Välkmaksed võtsid idufirmalt töö Foto: Panther Media/Scanpix

Viis aastat tagasi asutatud pankadevahelisi kiirmakseid pakkuv idufirma Transferfast loobub makseasutuse tegevusloast ja lõpetas teenuse pakkumise.

Transferfasti algne ärisuund oli Eesti pankadevaheliste kiirmaksete süsteem, mille abil said kasutajad teha siseriiklikke pankadevahelisi ülekandeid ööpäevaringselt viie minutiga. Toona võtsid maksed muidu töötundidel aega 2-3 tundi ning peale kella 16.30 tehtud ülekanded laekusid teise panka alles järgmisel päeval.

Ent siis tuli Euroopa välkmaksete süsteem SEPA Instant, millega pangad hakkasid ise kiirmakseid tegema. «SEPA arvelduste standardi levik oli üheks komponendiks, miks otsustasime tegevuse lõpetada. 2017. aasta lõpus nägi juhtkond ette, et SEPA oli arusaadavalt üks-üheselt sarnane esialgse äriideega ja siis alustati teise ärimudeli juurutamisega,» rääkis ettevõtte juhatuse liige Ermo Eero.

Teine ärimudel toodi turule 2018. aasta lõpus. See oli suunatud inimestele, kellel oli vaja teha makseid endistesse Nõukogu Liidu riikidesse, näiteks Venemaale, Gruusiasse või Aserbaidžaani ning kohapealsetel turgudel tehti koostööd Venemaa või rahvusvaheliste suurimate maksesüsteemidega. «Teenus on hea lihtne ja rahapesuriskide maandamiseks kasutasime erinevaid monitooringusüsteeme. Põhiliseks oli klientide tuvastamine näost näkku kohtumisel nii saatja kui saaja puhul. Kui kellelgi oli vaja saata näiteks Gruusiasse 50 eurot, siis meie teenust kasutades oli võimalik maksed teostada viie minuti jooksul. Riskid olid AML-i ja pettuste vaates minimaalsed, sest keskendusime ainult eraisikutele, kus mahud on väiksed ja osapooled läbipaistvad. Tekkis ka püsiklientuur ja oli hea meel, sest tundsime, et turul on suur huvi. Keskmised maksed olid 300 eurot tehing. » kirjeldas Eero.

Ent teise ärimudeli puhul sai saatuslikuks turu väiksus ja teenuse kasutamise hooajalisus. «Eestis polnud lihtsalt piisavalt kliente, et turgu kasvatada. Majanduslikult oli mõistlikum loobuda tegevusest. Tegevusloast loobumine oli majanduslik ja ratsionaalne otsus. Mitu aastat proovisime leida stabiilset tulubaasi, aga seda ei leitud,» ütles Eero.

2018. majandusaastal tegi Transferfast 774 rahasiirde tehingut kogumahus 179 839 eurot. Müügitulu oli majandusaastal 2 696 eurot ja puhaskahjum 137 071 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles