Erakordne Luminor pani kodulaenud panti ja võttis hiigelsuure laenu (1)

BNS
Copy
Luminor grupi juht Erkki Raasuke.
Luminor grupi juht Erkki Raasuke. Foto: Sander Ilvest

Luminor emiteeris neljapäeval esimese pangana Balti riikides 500 miljoni euro väärtuses tagatud pandikirju; viieaastase tähtajaga võlakirjad noteeritakse Iiri börsil. 

Veebruari viimasel nädalal ja märtsi alguses kohtus Luminor ligikaudu 70 investoriga üle Euroopa ning investorite huvi oli seejuures suur – pandikirju märgiti rohkem kui 1,6 miljardi euro eest. Luminor emiteeris 500 miljoni euro väärtuses tagatud pandikirju marginaaliga 25 baaspunkti üle mid-swap-määra, teatas pank. 

Arvestades euro erakordselt madalaid intressimäärasid, kujunes esmaemissiooni lõplikuks tootluseks –0,18 protsenti. See on rekordiliselt madal intressimäär, millega Balti valitsussektori väline eminent on finantsturgudelt raha laenanud. 

Pea kõik investorite ostukorraldused pärinesid institutsionaalsetelt investoritelt väljaspool Baltikumi. Keskpankade ja riikideüleste investorite huvi moodustas sellest 20 protsenti ja Saksamaa institutsionaalsete investorite huvi 43 protsenti. Kokku osales emissioonis ligi 80 investorit 18 riigist üle Euroopa.

Luminori tegevjuhi Erkki Raasukese sõnul on Luminor pandikirjade emiteerimisega jõudnud ühe olulise verstapostini Balti finantsturgude arengus.

«Investorite laialdane huvi üldiselt keerukate turgude vastu näitab suurt usaldust Balti riikide majanduse, vastvalminud tagatud pandikirjade raamistiku ja Luminori vastu. Samuti kajastab see kohaliku kinnisvaraturu usaldusväärsust. See on esimene kord, kui Baltikumi ettevõte saab laenu võtta negatiivsete intressimääradega,» lisas Raasuke pressiteate vahendusel.

Raasukese sõnul on Luminor pangana jõudnud kasvufaasi. «Plaanime olla turul senisest palju aktiivsemad ja seda eriti kodulaenude pakkumise osas. Pandikirjade emissioon annab meile juurdepääsu konkurentsivõimelisele rahastamisele, millest saavad enim kasu meie kliendid.»

Luminori teatel kavatsetakse tagatud pandikirjade emiteerimist jätkata, lisades tagatisena ka Leedu ja Läti hüpoteeklaenud. Esmaemissiooni tagavad Eesti hüpoteeklaenud.

Seadus, mis võimaldab pandikirjade emiteerimist, jõustus Eestis 2019. aasta märtsis.

Euroopa Keskpank andis finantsinspektsiooni ettepanekul Luminor Bank ASile loa väljastada pandikirju mullu detsembris, ühtlasi on Luminor esimene taolise loa saanud Baltikumi pank.

Luminorile tähendab see võimalust alustada pandikirjade emiteerimist, samas ka kohustust hoida pandikirjaportfellis piisavalt laene ja likviidseid varasid. Pangast laenu võtnud klientidele aga midagi ei muutu, teatas finantsinspektsioon toona. 

Tänavu jaanuaris andis rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's Luminori pandikirjadele esialgse (P) Aa1 reitingu, mis on praegu kõrgeim krediidireiting Baltimaades.

Luminor on 940 000 kliendi ja 2500 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, kellel on 2019. aasta neljanda kvartali lõpu seisuga 16,6 protsenti hoiuste ja 18,7 protsenti laenude turuosa. Panga omakapital küündib 1,6 miljardi euroni, mis tagab Luminori kapitaliseerituse 19,7 protsenti tasemel esimese taseme põhiomavahenditega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles