Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Liviko tõi turule uudse kadakamarjaõlle (1)

Copy
Pildil Liviko joogiarhitekt Hanna Kaur.
Pildil Liviko joogiarhitekt Hanna Kaur. Foto: AS Liviko

Kodumaine alkoholitootja AS Liviko hakkas tootma kadakamarjaõlut Re-crafted Crafter's Junibeer. Kadakamarjaõlu valmib jäägivaba tootmise põhimõttel kadakamarjadest, mida on eelnevalt džinni tootmiseks kasutatud.

Džinni tootmisel kasutatud kadakamarjadest valmib kaks täiesti uut jooki: Re-crafted Crafter's Junibeeri alkoholivaba karastusjook ja 3,2-protsendilise alkoholisisaldusega kadakamarjaõlu.

«Kui varem läksid džinni tootmisel kasutatud kadakamarjad jäätmekäitlusesse, siis nüüd kasutame väärtuslikku toorainet uuesti, fermenteerides marjades sisalduva orgaanilise suhkru alkoholiks. Esimesel korral kadakamarju kasutades on tulemuseks džinn, teisel korral kadakamarjaõlu või karastusjook,» rääkis Liviko joogiarhitekt Hanna Kaur.

Nimi Junibeer on tuletatud ingveriõlu (ginger beer) eeskujul kadakamarjade inglisekeelsest nimetusest juniper berry. 

«Toorainet taaskasutava tootmise idee tekkis meil Livikos tänu Crafter'si džinni peamise komponendi, ravimtaimena tuntud kadakamarja põhjalikule laboratoorsele analüüsile. Liviko tehnoloogid ja keemikud analüüsisid destillatsioonist järele jäävat kadakamarja ekstrakti, mille stabiilne kvaliteet ning rikkalik ja magus maitsepalett viisid mõtteni neid marju uuesti kasutada. Nii sündisid eelmisel aastal alkoholivabad karastusjoogid ja nüüd alustasime kadakamarjaõlle tootmist,» rääkis Hanna Kaur lisaks.

Maailmas uuenduslik džinni tootmisjääki taaskasutav meetod töötati välja Livikos. Sarnase maitseprofiiliga või valmistamisviisiga toodet seni maailmas nende sõnul ei olnud. Toote ökoloogilise jalajälje minimeerimiseks otsustati joogis esile tuua ainult need maitsed, mis džinni destillatsiooniprotsessi jäägina tekkisid.

Tagasi üles