Tere alustas Kruuda tehtud võlgade maksmist

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Tere piim.
Tere piim. Foto: Stanislav Moškov/Den Za Dnjom

Tere AS asus täitma saneerimiskava ja tasus võlausaldajatele üle kolme miljoni euro. Nõuete maht on kokku üle 47 miljoni euro ning ettevõtte kinnitusel on piimatootjate ees kohustused täidetud.

​«Oleme asunud eelmisel suvel kinnitatud saneerimiskava täitma ning tänaseks on esimese aasta maksed tehtud. Järgmised maksed kuuluvad kava kohaselt tasumisele 2021. aastal,» ütles Tere ASi ja ASi Farmi Piimatööstuse juhatuse esimees Ülo Kivine. Ta lisas, et Harju maakohtu kinnitatud saneerimiskavaga kujundati ümber kõik sellega hõlmatud võlausaldajate nõuded, et tagada ettevõtte tegevuse jätkumine ja anda võlausaldajatele kindlust, et nende nõuded saavad rahuldatud.

«Meie jaoks on ülioluline, et äri oleks jätkusuutlik ja toimuks loomulik areng. Visioon on, et jõuame investeerida selliselt, et oleme tulevikus ekspordi poolelt võimekamad kui täna. Eesti riigi mastaape arvestades on Tere ja Farmi Piimatööstusel potentsiaali saada suureks tegijaks kogu regioonis,» lisas Kivine.

Tere juhi sõnul sõltub piimanduse käekäik põllumajandusest. «Täna korjame Eestis ligikaudu 100 erinevast farmist iga päev kokku üle 500 tonni toorpiima, mis on ligikaudu neljandik Eestis toodetavast piimast. Tere ja Farmi Piimatööstuse makstav piimahind on kindlasti praegu regioonis üks kõrgemaid, mis näitab meie tõsist plaani luua tugev ja pikaajaline koostöö põllumeestega. Et saneerimiskava täielikult täita, vajame järjepidevat arengut ja tõsist tööd pika aja jooksul. Oleme selleks valmis,» märkis Kivine.

Eksport tegi tubli kasvu

Tere ASi ja Farmi Piimatööstuse möödunud aasta auditeerimata konsolideeritud käive oli 112 miljonit eurot, kasvades aastaga 4 miljoni euro ehk 4 protsendi võrra. Ettevõtte eksporditulu ulatus 24 miljoni euroni ja kasvas aastatagusega võrreldes 14 protsendi võrra.

«Eelmisel aastal eksportisime piimatooteid kokku 24 riiki üle maailma, eksporti hoogustas ka eelmise aasta suvest paranenud konjunktuur lõssipulbri turul,» selgitas Tere ja Farmi Piimatööstuse juhatuse liige Mairi Paiste.

«Linnapiimatoodete sektoris nii oma brändi kui ka private label'i toodete osas on suurimateks ekspordipartneriteks jätkuvalt naabrid Soome ja Läti, kolmanda koha saavutas pulbrituru paranemisega Bulgaaria. Jaapan on meie jaoks oluline sihtriik ja koos koguste kasvuga on müük neile tõusnud meie ekspordiriikide seas juba esikuuiku piirile,» ütles ta.

2019. aastal kasvas Farmi ja Tere töödeldava toorpiima maht 3000 tonni ehk 2 protsendi võrra. 2020. aastaks prognoosib ettevõte oma tehastes töödeldavate koguste kasvu. Farmi ja Tere töötlevad kogu Eestis toodetavast toorpiimast 22 protsenti.

Tere probleemid said alguse majanduskriisi ajal võetud laenust

2007. aastal lõhkes uudispomm, sest Tere omanik Oliver Kruuda teatas, et müüb nii Tere, Kalevi kui ka Meierei investeerimispankuri Indrek Rahumaa investeerimisfondile Alta Capital.

Kalevi ülevõtmisprospekt kinnitati ning Alta Capital tegi 2008. aasta veebruaris ka ettemaksu – kuus miljonit eurot. Seejärel juhtus aga tõrge ning lubatud tähtajaks, 2008. aasta 31. maiks Alta ülejäänud ostusummat ära ei maksnud. Rahumaa põhjendas raha maksmata jätmist finantsturgude olukorra järsu halvenemisega ning üritas Kruudalt odavamat hinda välja kaubelda, aga Kruuda polnud nõus.

Seejärel viis Kruuda talle kuuluvad piimatööstusettevõtted ühe mütsi alla, milleks sai aktsiaselts Tere. Selleks võeti 2008. aasta oktoobris, mil maailma oli juba tabanud pea saja aasta suurim finantskriis, Nordea pangalt ja DnB Nordilt (praegune DNB) hiigellaenu summas 45,6 miljonit eurot. Sellest laenust on Terel suur osa tänaseni tasumata.

Postimees kirjutas 2016. aastal, et Tere saneerimiskava sai kohtu ekspertidelt hävitava hinnangu. Toona oli Tere on pankadele võlgu üle 30 miljoni euro, tarnijatele ligi 20 miljonit eurot ning riigile maksudena 800 000 eurot. Nüüdseks on Ülo Kivise sõnul põllumajandustootjate ees kõik kohustused tasutud 

Maag Grupist sai Tere omanik ja suurim võlausaldaja pärast seda, kui ettevõte ostis Nordea ja DNB pangalt Terega seotud äriühingute laenunõuded ning konkurentsiamet andis ettevõtte ülevõtmiseks loa.

Saneerimiskava kinnitati lõpuks mullu suvel, mille kohaselt on Tere nõuete maht on üle 47 miljoni euro ning saneerimise tähtajaks seati 10 aastat. Saneerimiskava kinnitamise poolt hääletas valdav enamus võlausaldajatest ehk üle 88 protsendi häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles