USA talunik sai keemiahiiult sadu miljoneid hüvitist

Copy
Prantsuse farmer pritsib põldu Roundup 720 glüfosaadiga.
Prantsuse farmer pritsib põldu Roundup 720 glüfosaadiga. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

USA vandekohus määras 265 miljonit dollarit hüvitist Missouri osariigi farmerile, kes süüdistas oma virsikuistanduste hävingus keemiahiidude Bayer ja BASF taimemürki.

Cape Girardeau' föderaalkohtu vandekohtunikud langetasid otsuse laupäeval pärast seda, kui virsikukasvataja Bill Bader väitis, et ettevõtted olid julgustanud talunikke dikamba herbitsiidi vastutustundetult kasutama.

Tegu on esimese otsusega dikamba herbitsiidi puudutavates kohtuasjades. Põllumeeste süüdistuste järgi on dikamba ülekasutamise tõttu nende põldudele levinud ja saaki kahjustanud.

Dikamba kasutamine kasvas hüppeliselt pärast seda, kui Monsanto, mille Bayer tunamullu ära ostis, tõi turule selle suhtes resistentsed taimed.

Bayer väidab, et dikamba on kasutusjuhendite järgimisel ohutu ja firma lubas kohtuotsuse vaidlustada. Ka BASF teatas, et vaidlustab otsuse.

Dikambat puudutavad kohtuasjad tulevad pärast seda, kui California kohus käskis Bayeril maksta 290 miljonit dollarit hüvitist aednikule, kelle sõnul põhjustas taimemürk Roundup tema vähi. Roundupi toimeaine on glüfosaat.

Jaanuaris kirjutas meedia, et Bayer võib olla sunnitud maksma kokku 10 miljardit dollarit, et lahendada kümned tuhanded Roundupi ja vähiga seotud hagid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles