Oma tulumaksu on heategevuseks annetanud kaduvväike osa (9)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Maksu- ja tolliameti (MTA) maksude osakonna juht Evelyn Liivamägi .
Maksu- ja tolliameti (MTA) maksude osakonna juht Evelyn Liivamägi . Foto: Remo Tõnismäe

Veidi üle 1600 inimese otsustas enammakstud tulumaksu enda pangaarvele kandmise asemel annetada mõnele MTÜle või heategevuslikule organisatsioonile.

Nelja-viie päeva jooksul on oma tulud deklareerinud 360 000 inimest, kel on kokku oodata veidi üle 110 miljoni euro suurust maksutagastust, teatas maksuamet.

Sel aastal on võimalus enammakstud tulumaks mõnele MTÜle annetada. Praeguseks on seda teed läinud 1610 inimest, kes annetasid kokku 41 373 eurot. See tähendab, et vaid 0,45 protsenti inimestest otsustas annetamise kasuks. Kõigist deklareeritud summadest moodustasid annetused aga veelgi vähem, 0,04 protsenti.

Kes on enim toetust pälvinud ühingud, maksuamet ei öelnud. «Sellised kokkuvõtted teeme pärast 30. aprilli,» ütles maksuameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri. 

Tagasisaadava tulumaksu saab e-maksuametis lihtsustatult annetada tulumaksusoodustusega isikute nimekirja kantud ühingule või usulisele ühendusele. 1. veebruari seisuga on Eestis niisuguseid ühinguid 2535. Enim on selliseid ühinguid registreeritud Harjumaal (1074), üle saja ühingu on ka Tartu-, Pärnu-, Ida-Viru-, Lääne-Viru- ja Viljandimaal.

Suuri reklaamikampaaniaid ei ole ühingud maksutagastuse meelitamiseks veel teinud, aga näiteks Eesti evangeelse luteri kiriku peapiiskop Urmas Viilma saatis pressiteate, milles kutsus inimesi tulumaksutagastust annetama. Väiksemaid üleskutseid on teinud näiteks nii loomade varjupaigad, inimõiguste keskused kui ka naiste õiguste eest seisev ühing Feministeerium.

Annetada saab kuni kolmele saajale ning ükski annetus ei tohi olla väiksem kui 1 euro. Annetada võib kogu tagasisaadava tulumaksu summa või osaliselt. Osalise annetuse korral saab isik samaaegselt ülejäänud osa soovida pangakontole või jätta oma ettemaksukontole.

Maksuamet teatas neile, kel on plaan tulla Tallinna büroosse paberil deklaratsiooni esitama, et järjekorrad on ligikaudu kolm tundi. Seetõttu soovitab amet kontorisse tulla alles mõne nädala pärast.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles