Kõlvart: linn ei saa puuduliku hügieeniga kodutuid ühistranspordist välja visata (23)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Praegu viib pildil olev tramm reisijad kuni lennujaamani.
Praegu viib pildil olev tramm reisijad kuni lennujaamani. Foto: Mihkel Maripuu

Linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et kuigi puuduliku hügeeniga või joobes inimesed võivad tekitada ühistranspordis ebameeldivust, ei tohi unustada, et ka nemad on ühiskonna liikmed, kellel on õigus võrdsele ja väärikale kohtlemisele.

EKRE Tallinna linnavolikogu liikmed Mart Kallas ja Kairet Remmak-Grassmann saatsid linnapeale arupärimise, milles küsisid, kas ja mida on ette võetud, et eemaldada ebapiisava hügieeniga inimesi ühistranspordist ja kas linn kavatseb probleemi lahendada ning tegeleda joobes reisijatega. 

Kõlvart vastas, et nii puuduliku hügieeniga kui ka joobes inimesed võivad tekitada ühistranspordis ebameeldivust, kuid me ei tohiks kunagi unustada, et ka nemad on meie ühiskonna liikmed ning sõltumata inimese sotsiaalsest taustast, on ka temal õigus väärikale ja võrdsele kohtlemisele. «Eesmärk ei ole mitte kedagi, veel vähem nõrgemaid ühiskonnast eemaldada, vaid nende resotsialiseerumine ühiskonda. Teatavasti on iga ühiskond nii tugev, kui tugev on tema nõrgim lüli. Seetõttu oleme keskendunud probleemide põhjuste tuvastamisele, kaardistamisele ja nende lahendamisele,» ütles Kõlvart.

Linnapea selgitas, et Tallinna linnatranspordi aktsiaselts on andnud ühissõidukijuhtidele soovitused ja täpsemad juhised, kuidas sellistes olukordades tegutseda. Esmalt kutsub juht korda rikkuvat inimest ise korrale ja palub tal sõidukist lahkuda. Kui reisija korraldustele ei allu, siis kutsub juht peatusesse turvafirma ning kui inimene on agressiivne, kutsutakse kohale politsei. 

«Kõikide ühissõidukijuhtide tähelepanu pööratakse veel kord sellele, et nad peavad olema tähelepanelikumad ja vastavalt olukorrale reageerima. Samas tuleb arvestada sellega, et alati ei ole ühissõidukijuhil võimalik tahavaatepeeglite abil hinnata, kas ühissõidukis viibib või sinna on sisenenud puuduliku hügieeniga ja/või joobes inimene,» ütles Kõlvart.

EKRE volikogu liikmed küsisid samuti, kuidas on lahendatud kodutute päevane olemine Tallinnas ja kas neil on pesemisvõimalused. Kõlvart vastas, et kodututel on võimalik kasutada päevakeskuse teenuseid, kus on ka võimalik end pesta ning saada hooajaliselt sobivaid riideesemeid ja jalanõusid.

«Terviseprobleemidega kodututele, kes vajavad ajutiselt majutust, hooldust ja meditsiinilist abi, osutatakse varjupaigateenust ööpäevaringselt. Varjupaigas toimub toitlustamine kolm korda päevas ja tagatud on tervishoiuteenus. Kodutute öömaja päeval avatuna hoida ei ole otstarbekas ja vajaduse korral suunatakse terviseprobleemidega kodutud öömajast varjupaika, kus on olemas vajalik personal ja antakse meditsiinilist abi,» vastas Kõlvart.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles