Graafik ⟩ 2500 ühendust taotlevad tuludeklareerijate annetusi (1)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Tänavu saavad maksumaksjad esimest korda kohe pärast deklaratsiooni esitamist soovi korral tagastamisele kuuluva summa osaliselt või täielikult annetada ühele või mitmele mittetulundusühingule, sihtasutusele või usulisele ühingule.

Annetust saab niimoodi otse deklaratsiooni pealt anda ühingule, mis on kantud maksu- ja tolliametis tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. 1. veebruari seisuga on Eestis taolisi ühinguid 2535. Enim on selliseid ühinguid loomulikult registreeritud Harjumaal (1074), enam kui sada ühingut on ka Taru-, Pärnu-, Ida-Viru-, Lääne-Viru- ja Viljandimaal.

 

Huvitav on vaadata ühingute lisandumist tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. Suuremad hüpped on olnud aastatel 2000 ja 2011, aga ka 2019. aastal lisandunud 143 ühingut ületab oluliselt keskmist taset. Ka tänavu esimese kahe kuuga lisandunud 24 ühingut näitab, et huvi kandideerida tulumaksutagastuse annetusele on suur.

Suuri reklaamikampaaniaid ei ole ühingud veel teinud, aga näiteks EELK peapiiskop Urmas Viilma saatis pressiteate, milles kutsus inimesi tulumaksutagastust annetama. Väiksemaid üleskutseid on teinud näiteks nii loomade varjupaigad, inimõiguste keskused kui ka naiste õiguste eest seisev ühing Feministeerium.

Lähikuudel selgub, kui paljud tulumaksutagastuse saajad annetuse teha soovivad. Võrdluseks võib tuua eelmise aasta tulumaksutagastuste statistika.

 

Mullu tagastati inimestele ligikaudu 180 miljonit eurot, mis jagunes 585 tuhande inimese vahel. Enim inimesi, ligi 140 tuhat sai tagasi summa vahemikus 100–205 eurot. Kui inimesed kokku annetaksid keskmiselt ühe protsendi tagasisaadavast rahast, siis võiksid ühingud loota umbes 1,8 miljonit eurot rahasüsti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles