Soome paaditööstust veab eksport, kohapeal lähevad müügiks väiksemad mootorpaadid

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Ujuv puhkemaja Aurora Hut
Ujuv puhkemaja Aurora Hut Foto: Jaano Martin Ots
  • Helsingis jätkuval paadimessil Vene 20 Bat esitletakse üle 500 veesõiduki
  • Soome paadimessil on kohal ka mitmed Eesti ettevõtted
  • Põhiosa Soome paaditoodangust läheb ekspordiks

Soome paaditööstuse arengut veab eksport, kohalikul turul lähevad kaubaks peamiselt väiksemad mootorpaadid. Suurimaks veesõidukite impordimaaks on soomlastele Mehhiko, kust tuuakse peamiselt jette. 

Helsingis jätkub Põhja-Euroopa suurim paadimess Vene 20 Bat, mis tähistab tänavu kahekümnendat juubelit. Messi peakorraldaja on Soome paadiliit Finnboat, messil on väljas üle 500 veesõiduki ning ohtralt paadisõidu, kalastamise ja veespordiga seotud tooteid. 

Soome paadiliidu Finnboat tegevjuht Jarkko Pajusalo
Soome paadiliidu Finnboat tegevjuht Jarkko Pajusalo Foto: Jaano Martin Ots

«Soome paadimajandusel läheb hästi. Käive kasvas aastaga üle kümne protsendi, paaditööstus annab tööd umbes 3500 inimesele ning Soome paadiliidu Finnboat liikmete käive on ligikaudu 600 miljonit eurot,» kinnitas Soome paadiliidu Finnboat tegevjuht Jarkko Pajusalo. 

Eelmisel aastal registreeriti soomes ligi neli tuhat uut veesõidukit, mis tähendas hobilaevastiku neljaprotsendilist kasvu. Põhiliselt ostsid soomlased väiksemaid ning keskmisi mootorpaate, lisandus ka 26 purjekat. Sisevete ja kaitstud saarestikumere poolest rikas Soome rannik soosib eelkõige mootorpaatide müüjaid, hinnanguliselt on Soomes kokku ligi miljon veesõidukit. Et Soomes ei pea registreerima alla 5,5 meetri pikkuseid paate, siis väiksemate aluste üle täpne arvestus puudub. 

Pajusalo kinnitusel soosisid eelmise aasta soe kevad ja pikk suvi Soome turul eelkõige vaba-aja paatide ja jettide müüki, kuid kõige enam on põhjust rõõmustada eksporditulemuste üle. Pajusalo sõnul läheb ekspordiks 77 protsenti Soome paaditööstuse toodangust. Soome paaditööstuse eelmise aasta 10 kuu ekspordimaht oli 253 miljonit eurot, kokku ligi üheksa tuhat välismaale müüdud veesõidukit jõudsid 37 erinevasse riiki. Kogu Soome paaditööstuse eelmise aasta ekspordimahuks hindab Finnboat 290 miljonit eurot.

Eestist on Helsingi paadimessil esindatud Saaremaa paaditootja Kasse Paadid, sihtasutus Hiiumaa Sadamad, Tahe Kayaks, paadisildade valmistaja Top Marine, haagisetootjad Brentex ja Respo ning Eesti ja Läti väikesadamaid esindava projekti Est-Lat Harbours tiim. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles