Haapsalu uksetehas alustab peagi tootmist uues tehasehoones

Kerti Kulper
Copy

Haapsalu Uksetehast teab ja tunneb tõenäoliselt iga tegutsev arhitekt ja ka ehitaja, kuna tegemist on ettevõttega, mis alustas tööd juba Eesti taasiseseisvumise ajal ning on edukalt tegutsenud tänaseni. Ettevõtte juhataja ja üks asutajatest Ago Soomre rääkis, kuidas ettevõte sündis ning millised on tulevikuplaanid.

Ettevõte sünnile 1991. aastal aitas kaasa asutajate arusaam, et riigikord hakkab muutuma ning saabumas on turumajandus. Üritati leida toodet või toodete gruppi, mida saaks valmistada peamiselt kohalikust puidust, seda siis oluliselt väärindada ning müüa riikidesse, kus elatustase oli märkimisväärselt kõrgem kui tollases Eestis. Katsetati väga paljude erinevate toodete ja ostjatega, alates lastevooditest IKEAle, lõpetades väärispuidust surnukirstudega Soome ettevõttele. Lõpuks jäädi siiski pidama siseuste tootmise juurde. Tänu heale nõuandjale, kes uste tootmiseks sobivate materjalide valikul ning valmistamise osas väga vajalikke oskusi õpetas ja soovitusi jagas.

Haapsalu Uksetehas.
Haapsalu Uksetehas. Foto: Uve-Rain Uusrand

Samal ajal otsustas Soome valitsus anda Eesti valitsusele ettevõtlusele edasilaenamiseks mõeldud laenu, mida siinne valitsus pidi omakorda edasilaenamisel garanteerima. Soomre meenutas, et nad otsustasid proovida, kirjutasid oma elu esimese korraliku äriplaani ning taotlesid ühe miljoni Saksa marga ulatuses laenu. Vahendajaks oli tollane Eesti Investeerimispank, mille noored entusiastlikud spetsialistid aitasid palju kaasa, lõpuks saadigi positiivne vastus. Haapsalu uksetehas oli esimese Eesti ettevõttena osutunud laenukõlblikuks Soome riigi poolt antud ettevõtluslaenu saamiseks soovitud mahus. Tänu sellele võimalusele avati 1992. aastal uus tehas, mis oli suures osas varustatud uute, nüüdisaegsete puidutöötlemisseadmetega.

Alustati siseuste tootmist, aasta-aastalt lisati uusi tootegruppe, nagu välisuksed, garaažiuksed, tule- ja helikindlad uksed jne. 1996. aastaks ehitati juurde veel üks tehasehoone ning alustati ka puit- ja puitalumiiniumist akende tootmist. Nii akende kui ka uste tootmiseks vajaminev liimpuit toodeti samuti tol ajal Haapsalus ise, et olla kindlad toorme kvaliteedis ning tagada liimpuidust detailide tarnekindlus.

Jälgivad maailma trende

Konkurentidest eristab ettevõtet see, et teadlikult on end turundatud pigem kui projektidele suunatud uste tootjat, mitte masstoodangu tarnijat. Projektide hulgas on näiteks hotelle, koole, haiglaid, kindlasti ka kortereid, villasid, eramuid, ridamaju jne. «Eelistame alati kliente, kes ise või koos sisekujundajaga proovivad leida mingitki seost nii uste ja ruumide sisekujunduse kui ka funktsionaalsuse vahel, ja kes on huvitatud ka perfektsest ning esteetiliselt kaunist lõpplahendusest,» sõnas Soomre. See ei pruugi alati olla kõige soodsam lahendus, aga kindlasti on see edaspidi pikka aega kasutusmugavust ning visuaalset rahuldust pakkuv. «Oleme valmis minema kaasa arhitektide, sisekujundajate ideedega, et luua uusi ja põnevaid lahendusi koos valgustuse lahenduste ning muu interjööriga.»

Ettevõte disainib ka ise pidevalt uusi tooteid, et pakkuda sisekujundajatele ja arhitektidele rohkem võimalusi isikupärasemate keskkondade loomisel. Klientide positiivne tagasiside kinnitab, et üldjuhul ollakse üheskoos tehtud valikutega rahul.

Selleks, et pidada sammu ehitusturu järjest karmimate nõudmiste ja vajadustega, katsetatakse ning testitakse oma uksi järjest paremate helipidavuse näitajate saavutamiseks ja ka tulepüsivusaja pikendamiseks. Samuti on turg hinnanud ja hästi vastu võtnud Haapsalu uksetehase hea vastupidavusega niiskuskindlad uksed. «Jälgime hoolega kogu maailmas pakutavaid uusi materjale ning tehnilisi lahendusi, mida ustele saab lisada, et nende kasutusmugavus ning väljanägemine järjest parem ning ajakohasem oleks,» rääkis Soomre.

Haapsalu Uksetehase kliendid asuvad peamiselt Põhjamaades, sh ka Eestis. Praegu jääb umbes pool toodetud ustest ja akendest Eestisse, aga see pole alati nii olnud. Tegutsemise algusaastatel oli mingi periood lühiajaliselt koguni 80 protsenti turust välismaal, samas sajandivahetusest kuni 2007. aastani jällegi 90 protsenti Eestis.

Foto: Haapsalu Uksetehase uus hoone.

Uues tehases tegutsevad robotid

Ettevõtte käekäiguga võib igati rahul olla – eesmärk on olnud iga-aastane 10-protsendiline käibe ja kasumi kasv, kuid näiteks 2018. aasta oli ettevõtte jaoks loodetust edukam, puhaskasum oli koguni 43 protsenti kõrgem kui 2017. aastal. Soomre nentis, et päris igal aastal sellist kasvu saavutada pole võimalik, kuid ka 2019. aastal kasvas käive plaanipäraselt, mistõttu otsustati tootmispinda laiendada.

«2019. aastal ehitasime uue tehasehoone, kus alustame juba 2020. aasta märtsis tasapisi uste tootmisega,» rääkis Soomre. «Eesmärk on vähendada inimtööjõudu niipalju kui vähegi võimalik, seetõttu oleme proovinud kogu lihtsama füüsilise töö, nagu näiteks uste laadimine ning mahalaadimine viimistlusliinile, usaldada uues tehases robotitele. Loodetavasti saavad nad sellega hästi hakkama.»

Hoolimata pigem negatiivsetest ennustustest maailmamajanduse lähitulevikule, loodab Haapsalu uksetehase juhtkond jätkata samasugust orgaanilist kasvu kui siiani, et tagada võime arendada tooteid, hankida juurde uusi, tänapäevaseid seadmeid ning maksta töötajatele konkurentsivõimelist palka. «Ja olla ka 30 aasta pärast ikka veel see uste tootja, kelle poole pöörduvad esimesena sisekujundajad ja arhitektid, kui taas midagi ägedat on vaja luua,» rääkis Soomre.

Faktikast:

  • Asutatud: 1991
  • Omanikud: Investeeringute Hoolduse OÜ, Ago Soomre, Rene Serg
  • Aasta käive: 2019 – 12 miljonit eurot
  • Töötajate arv: 175
  • Asukoht: Uuemõisa, Haapsalu

KredExi kommentaar:

Foto: Kredex
Kaarel Aus,
KredExi ettevõtlusosakonna juht

Haapsalu Uksetehas on hea näide järjepidevusest ja seda sugugi mitte ainult ettevõtte pika tegutsemisaja tõttu. Nende vaieldamatu konkurentsieelis on võime kuulata oma kliente ning arvestada muutuvate soovide ja vajadustega uute toodete väljaarendamisel. Ja sestap võiks öelda, et ettevõtte parimad turundajad ja müügisaadikud ongi nende tooted ja rahulolevad kasutajad. KredExi abil rajati Haapsallu uus ning senisest veelgi nüüdisaegsem ja automatiseeritum tehasehoone. Investeering võimaldab neil märgatavalt tõsta tootmisefektiivsust ning loob soodsa pinnase edasiseks kasvuks.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles