Soomes terendab ajaloo suurim tehing

PM Majandus
Copy
Kone
Kone Foto: Kone

Soome liftitootja Kone kinnitas, et on teinud pakkumise Saksamaa konkurendi Thyssenkruppi liftiäri omandamiseks. Pakkumise suuruseks on hinnatud 17 miljardit eurot.

«Pakkumise väärtus on väga lähedal meedias läbi käinud summadele,» teatas ettevõte. Meedias on kirjutatud, et pakkumise suurus on ligikaudu 17 miljardit eurot. Tegemist oleks Soome ajaloo suurima tehinguga, mis ületaks ligi miljardi euroga 2015. aasta tehingut, mil Nokia ostis Alcatel-Lucenti.

Kone sõnul täiendaks konkurendi liftiäride omandamine ettevõtte geograafilist mastaapi ja sünergiast tulenevat väärtuse loomist ning looks ühise innovatsioonipotentsiaali.

Tehingu taga on Saksa tööstusfirma majanduslikud raskused. Kui Thyssenkrupp müüb oma kõige edukama äri ehk liftitootmise, siis on ettevõttel võimalik terase- ja tehnoloogiaäri restruktureerida. Thyssenkrupp tegutseb 78 riigis ning annab tööd enam kui 162 000 inimesele. Ettevõtte müügitulu on ligikaudu 42 miljardit eurot aastas.

Kone pole ainus, kes on teinud Saksa ettevõttele pakkumise. Konkurentideks on Bloombergi andmetel konsortsium, kuhu kuuluvad Blackstone Group, Carlyle Group LP ja Canada Pension Plan Investment Board. Lisaks veel grupp, mida toetavad Advent International, Cinven ja Abu Dhabi Investment Authority, mis teevad koostööd Temasek Holdingsiga. Siiani on Bloombergi sõnade kohaselt olnud pakkumised alla 16 miljardi euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles