Teenetemärgi saanud tippjuht: tuli õige asja eest!

PM Majandus
Copy
Põlvas elaval Kuldar Leisil tuli pikkade Tallinnas töötatud aastate jooksul jagada end nii kahe linna kui ka pere ja kaugel asuva töö vahel.
Põlvas elaval Kuldar Leisil tuli pikkade Tallinnas töötatud aastate jooksul jagada end nii kahe linna kui ka pere ja kaugel asuva töö vahel. Foto: Arved Breidaks

Kui Kuldar Leis seitse aastat tagasi toonase Premia Foodsi juhi kohalt tagasi astus, pööras ta elus pealtnäha uue lehekülje, kuid tegelikult naasis juurte juurde. Täna andis president Kersti Kaljulaid talle Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Leisile tuli teenetemärk positiivse üllatusena. «Väga hea, et tuli õige asja eest,» kiitis ta ettevõtluse edendamise eest antud tunnustust. Leis on tegelenud aktiivselt Kagu-Eesti maapiirkondade ettevõtete nõustamisega ning ka kommentaari andmise ajal oli ta koosolekul, kus arutati iduettevõtetele mõeldud Tartu Start-up Day üritusel osalemist.

«Me lähme üritusele tutvustama Kagu-Eestist kaugtöö keskust, et meelitada nii Eesti kui ka maailma iduettevõtete töötajaid puhkama ja töötama maal. See annaks Kagu-Eesti ettevõtlusele hoogu ja pakuks diginomaadidele võimaluse kogeda maakoha võlusid,» rääkis ta. 

Leis kutsus üles kõiki edendama maakohtade ettevõtluse arendamist. «Arutelud võiksid alata juba koolides ning lõppeda kogenud ettevõtetega. Meie eesmärk on tagada Eestile ühtne areng, et ka maal jääks elu alles,» lisas ta.

Kuigi Kagu-Eesti elanike arv väheneb, vaatab Leis optimistlikult neid, kes juurde tulevad. «Meile tulevad targad, ettevõtlikud ja missiooniga inimesed, kes tahavad palju ära teha. Seega isegi kui meid on numbriliselt vähem, tuleb väga häid inimesi juurde,» arvas ta. 

Riik on käivitanud ka Kagu-Eesti ettevõtetele mõeldud toetusprogrammi, ent Leisi sõnul pole see parim variant, sest programmi toetus pole väga suur, kuid sellega kaasnev bürokraatia käib ettevõtetel sageli üle jõu. «Jääb mulje, et toetuse taotlemine on lihtne, aga tegelikult sisaldab see väga palju organisatoorset tööd,» ütles ta.

Ettevõtluse edendaja

Endine tippjuht on sidunud oma tööd ja tegemised tihedalt Lõuna-Eestiga. Nii vedas ta börsile pika ajalooga siidri- ja muu marja- ja puuviljaveini tootmisega tegeleva Linda Nektari. Samuti on ta Eesti esimese sertifitseeritud passiivmaja rajaja, osalenud kohaliku omavalitsuse töös ning Kagu-Eesti ettevõtjate nõustaja.

Ta on öelnud, et Kagu-Eestis võiks eelkõige arendada tootmist ja tehnoloogilisi start-up'e. «Neid võib välja mõelda ja arendada Tallinnas, aga sama edukalt ka Kagu-Eesti metsade vahel.»

Eelmise sajandi lõpus Hoiupanga juhtkonda kuulunud põlvaka Leisi karjäär sai ettevõtluses alguse sajandivahetusel, kui AS Ösel Foods hakkas Tartu maakonnas Reola tsehhis tootma Aura mahlu. Kõigest paari aastaga sai Aura kaubamärk üheks Eesti tuntumaks.

Toona Öseli müügi- ning turundusdirektorina töötanud Leis viis lisaks Aurale riigi tippbrändide sekka ka näiteks Linnuse kalja, ning juba 2001. aastal tõusis ettevõtte juhiks. Samuti oli ta kasvava ettevõtte üks aktsionäre. Kõigest kaks aastat hiljem müüdi Ösel aga Soome Olvi gruppi kuuluvale A. Le Coqile.

Juba järgmisel aastal käivitas ta koos veel kahe Öseli endise omanikuga Põlvas valmistoidutehase. Nordic Foodsi nime all hakkas ettevõte turustama purgitoite Maakera kaubamärgi alt. Taaskord kõigest paari aastaga hõivas firma oma valdkonnas Eestis kolmandiku suuruse turuosa. 2006. aastal ühines Nordic Foods Tallinna Külmhoonega (hilisem Premia) ning edaspidi oligi Leis seotud selle ettevõttega, kuni sealt lahkumiseni 2013. aastal. Tõsi, Põlvamaa toidutootmine suleti ja koliti Põltsamaale pärast seda, kui 2007. aastal ostis toiduainetootja Põltsamaa Felix Nordic Foodsi.

Küll aga on Põlvamaal tagasi Kuldar Leis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles