Lumevaegus frustreerib talvekaupade müüjaid: eks me kõik teame, et olukord on masendav (3)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Tallinn 17.01.2020. Bauhofi talvekaubad.
Tallinn 17.01.2020. Bauhofi talvekaubad. Foto: Tairo Lutter

Kuigi erakordselt soe talv ja lume puudumine ei ole talvekaupade müügile loomulikult positiivselt mõjunud, eeldasid nii mõnedki kauplejad nõrka müügihooaega juba ette.

«Ega siin polegi palju kommenteerida, eks me kõik teame, et olukord on masendav. Talvekaupu ei müü ja midagi muud öelda ei olegi. Täpseid protsente ei oska peast öelda, aga vähemalt 30% on müügid kindlasti all.»

Nii rääkis Tartus tegutseva tehnika- ja tööriistakaupluse Tööriistakeskus juhataja Peep Okk, kes kirjeldas, et ühelt poolt on talvekaupade väike müük tekitanud tuntavat ärilist kahju, teisalt aga nähti sellise lumevaese talve potentsiaali ka ette. Seepärast näiteks ei varunud Tööriistakeskus ka liialt paljut uut talvekaupa. «Näiteks lumelabidaid me ei ole eriti juurde võtnud ja kaupleme suuresti eelmise aasta jäägiga. Sama lugu lumefreesidega. Soojapuhureid varusime rohkem,» rääkis Okk, kes sõnas ka, et kuigi hetkel on neil kogu talvekaup allahinnatud, siis olukorras, kus inimestel vastavaid tooteid vaja ei ole, ei päästa ka sooduskampaaniad.

Tallinn 17.01.2020. Talvekaubad Bauhofis.
Tallinn 17.01.2020. Talvekaubad Bauhofis. Foto: Tairo Lutter

Talvekaupade müügi vähenemisest tulenevat rahalist kaotust teiste kaubagruppidega Tööriistakeskuse juhataja sõnul väga edukalt kompenseerida pole õnnestunud, kuigi osa inimesi on tavalisest varem hakanud varuma kaupa kevadhooajaks.

Menukateks külma ilma toodeteks on Tööriistakeskuses endiselt soojapuhurid, mida ehitusfirmadel ikka vaja läheb, kuigi ka nende müüginumbrid on eelmise aastaga võrreldes nõrgemad. Samuti on õnnestunud lumefreese suuremas koguses Soome vahendada. «Kahjuks on see selline tegevus, kus kasumimarginaal on oluliselt väiksem kui ise müüa,» sõnas aga Okk, et kuigi abiks ikka, siis päästnud on taoline kõrvaltegevus vähe. 

Bauhofist kelke sel aastal ei osteta

Bauhofi turundusdirektor Evelin Pae rääkis sarnaselt, et talvekaupade müük tervikuna on 2019–2020 talvehooajal oma 30 protsenti all võrreldes mullusega ja seda peab Bauhof kompenseerima teiste toodete müügiga. Täpsemalt olenevad läbimüügi numbrid muidugi tootegrupist. «Kelkude ja suuskade müük oli eelmisel aastal oluliselt suurem, müüsime siis tuhandeid kelke-suuski võrreldes selle aasta paarikümnega,» tõi Pae näite ebaedukast kaubagrupist.

Tallinn 17.01.2020: kelgud Bauhofis.
Tallinn 17.01.2020: kelgud Bauhofis. Foto: Tairo Lutter

Käibe poolest on Bauhofis sel aastal edukaimad talvekaubad kütteseadmed ja -materjalid.  Numbriliselt müüakse enim linnutoitu. Märkimisväärne on, et tänu soojale talvele on üleval ettevõtte remondi- ja kodutöödega seotud kaubagruppide müüginumbrid ning erinevate seemnete, väetiste ja taimekaitsevahendite müügid, mida on eelmise aastaga võrreldes lausa 20protsenti enam.

Suuri sooduskampaaniaid Bauhof talvekaupadele tegemas ei ole. Seda peamiselt seetõttu, et Pae sõnul otsustab hooajakaupade menu siiski ilm. Sarnaselt Tööriistakeskuse juhatajaga kinnitas Pae, et kui ilmaolud seda ei nõua, siis talvekaupa lihtsalt ei osteta ja seetõttu jäetakse Bauhofis see sobivaid ilmastikuolusid ootama. 

Selle aasta nigelale suusailmale vaatamata ei plaani Bauhof lähitulevikus oma sisseostupoliitikat kuidagi kardinaalselt muuta. Bauhofi turundusdirektor kinnitas, et nende kogemusel järgneb nigelale aastale alati parem aasta ja müüdavate talvekaupade koguseid järgmiseks aastaks vähendada ei plaanita. 

Tallinn, 17.01.2010: lumelabidad Bauhofis.
Tallinn, 17.01.2010: lumelabidad Bauhofis. Foto: Tairo Lutter

Spordikaupade müük on saanud kõva põntsu

Hawaii Expressi turundusjuht Priit Salumäe märkis lakooniliselt, et ega ilma lumeta naljalt suuski ei müü. Enamasti ostetakse neid sel aastal lastele jõulukinkideks.  A&T Spordi esindaja ning suusahoolduse spetsialist Lauri Koort kinnitas samuti, et lumepuudus on nende äri mõistagi kõvasti mõjutanud, kuigi positiivse poole pealt pole vähenenud mäesuusatamisega seotud varustuse ostmine. «Kui Eestis on kehv talv, siis Alpine osa tõuseb kohe märgatavalt, aga selle kaubagrupi müüginumbrid ise on aastast aastasse sarnased. Mägedel käib suusatamas kindel aga väike kontigent inimesi, kes käib ka meie juures igal aastal oma varustust uuendamas, ent kui meil on hea talv, ei pane üldistes müüginumbrites nende osa suurt tähelegi. Kui on aga lumevaegus, tõusevad mäesuusatamisekaupade head numbrid kohe esile,» selgitas Koort. Alpivarustuse jätkuvat müümist kinnitas ka Salumäe, kuigi ta lisas, et nende jaoks see suurt pilti eriti ei mõjuta.

Tallinn 17.01.2020. A&T Sport suusahoolduse spetsialist Lauri Koort.
Tallinn 17.01.2020. A&T Sport suusahoolduse spetsialist Lauri Koort. Foto: Eero Vabamägi

Murdmaasuusatamisega seotud kaupade osakaal on sel talvel vähenenud kõvasti, isegi olukorras, kus Koorti sõnul sõidavad inimesed suusatamiseks lausa eraldi välismaale. «Protsenti ei oska öelda, aga kui ma ütleksin, et poole vähem müüme, siis ega ma ei valeta.»

Müüduimad talvekaubad A&T Spordis on sel aastal senini olnud talveriided nagu joped, soe pesu ja murdmaariietus, mis passib ka madalates temperatuurides jooksmiseks hästi. Jahe on ikkagi, seepärast need tooted ka lähevad, kinnitas Koort. 

Hawaii Expressis on müüdud enim aga...jalgrattaid. «Me ei räägi siin pelgalt spetsiaalsest talvisest fatbike'st, vaid tundub, et just tavaratas transpordivahendina on oluliselt poolehoidjaid juurde võitnud,» kinnitas Salumäe, et soe talv on soodustanud rattaliikluse kestmist. Salumäe lisas, et menukas on ka, nagu A&T Spordiski, külma ilma lisavarustus: spordipesu, talvised kingakatted, tuulekindlad jakid, kindad jne.

Tallinn 17.01.2020. Al Mare Hawaii Express, suusad.
Tallinn 17.01.2020. Al Mare Hawaii Express, suusad. Foto: Eero Vabamägi

Sooduskampaaniaid teeb A&T Sport Koorti sõnul enamasti selleks, et inimesi lihtsalt teavitada ja uusi kliente võita. Küll aga on selle aasta kehv suusailm tinginud nende jõulisema esinemise. «Kui on pool meetrit lund maas, pole nendeks erilist põhjust,» sõnas Koort selgituseks. Ka Hawaii Expressis on hetkel soodukaid hulgim. 

Viimaste talvede heitlik ilm on Hawaii Expressi turundusjuhi sõnul neid ettevaatlikumaks teinud küll ja teadlikult pole talvekaubaga suuri riske võetud. Käesolev talv on tõestamas, et tegemist on olnud ainuõige otsusega.

Nagu Bauhofki, ei kiirusta A&T Sport aga oma sisseostupraktikaid kardinaalselt muutma. «Me tellime kaupa n-ö aukude järgi. See millest meil on puudus, seda me tellime. Ega murdmaasuusk hapuks ei lähe ja elame ka need kehvemad talved üle. Eelmise aasta mudel on ka käesoleval aastal veel igati asjalik,» selgitas Koort, täpsustades aga, et kui mõni mudel jääb ikka aastateks seisma, siis loomulikult ollakse sunnitud see lõpuks suure allahindlusega maha müüma. Samuti kinnitas ta, et kuigi marginaalid on viimastel aastatel tõusnud, siis toodetele nad suurt juurdehindlust ei tee. «Kui me võrdleme eelmist aastat ja seda aastat ja ma võtan keskmise suusapaari, siis selle hind pole muutunud. Kui see maksis siis 299 maksab see ka täna 299,» kinnitas Koort.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles