Sarkozy lubab keskenduda kasvule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy hoiatas, et eurotsoon on jätkuvalt tõsises kriisis. Samas lubas ta, et valitsus keskendub kasvu ja tööhõive edendamisele, mitte kasinusele.

Ühena oma prioriteetidest rõhutas Sarkozy finantstehingute maksu kehtestamist – mida tema ja Merkel tahavad juurutada kogu Euroopa Liidus.

«See erakordne kriis, ilma kahtluseta kõige tõsisem peale Teist maailmasõda, ei ole läbi... te olete aasta lõppedes endi ja oma laste pärast rohkem mures,» ütles Sakozy oma sünges uusaastapöördumises televisiooni vahendusel Prantsuse rahvale.

Ta kutsus tööandjaid üles tegema «kõik töökohtade säilitamise nimel».

Olukorras, kus Prantsuse majandus on libisemas tagasi langusse ning töötusmäär ähvardab tõusta üle 10 protsendi, läheb Sarkozyl teiseks ametiajaks presidendiks pürgimisega raskeks.

Sarkozy populaarsus on viimastel kuudel kerkinud, kuid on siiski vaid 35 protsenti. Sotside kandidaadil François Hollande’il on arvamusküsitluste valguses tubli edumaa. Ähvardavalt on tõusmas ka paremäärmusliku Rahvusrinde liidri Marine Le Peni ja tsentristi François Bayrou toetus.

Vaatamata sellele, et Prantsuse riigirahandus on tugeva surve all ja AAA krediidireiting kõigub, andis Sarkozy selge sõnaga mõista, et kasinusmeetmeid rohkem ei tule – pärast alates augustist vastuvõetud kahte kriisieelarvet, mis olid mõeldud kammitsemaks tänavu üle 88 protsendi SKTst tõusvat riigivõlga.

«Uusi kulukärpeid uuel aastal ei tule. Valitsus on teinud, mis oli vaja teha,» ütles ta.

«Nüüd on tarvis keskenduda kasvule, konkurentsivõimele ja taasindustrialiseerimisele, mis on ainus tee töökohtade tekitamiseks ja ostujõu saavutamiseks.»

Sarkozy ütles, et võtab kuu lõpuks vastu «tähtsad otsused» – pärast 18. jaanuariks kavandatud tippkohtumist ametiühingute ja tööandjatega.

On kolm prioriteeti: töötute koolitamine uuteks ametiteks; hoolekandekulude nihutamine tööjõumaksudelt importkaupadele; ning finantstehingute maksu kehtestamine.

«Me peame kergendama tööjõu koormat ning panema impordi – mis konkureerib meie toodetega – finantsiliselt rakesse... Ma kuulan ära ühiskondlike partnerite ettepanekud ja siis me teeme oma otsused,» ütles ta.

Ta lisas: «Finantssektor tuleb kaasata nende kahjustuste hüvitamisse, mille nad on tekitanud. See on tõhususe, õiguse ja moraali küsimus. Finantsteenuste maks tuleb kehtestada.»

Presidendivalimisteni Prantsusmaal on jäänud neli kuud.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles