Lõpuks ometi: Eesti kodusead said Aafrika katku vabaks

BNS
Copy
2017. aastal möllas Eesti lautades sigade Aafrika katk.
2017. aastal möllas Eesti lautades sigade Aafrika katk. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maailma Loomatervise Organisatsioon (OIE) andis Eestile kodusigade sigade Aafrika katku (SAK) vaba maa staatuse.

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnas, et tegemist on suure tunnustusega. «Kuna Eestis pole kahe aasta jooksul SAKi kodusigadel tuvastatud, siis õnnestus deklareerida SAKi vabadus kodusigadel. SAKi-vaba maa staatus tõstab usaldust ka kaubanduspartnerite silmis ning Belgia näitel võib öelda, et tänu SAKi-vaba maa staatuse saavutamisele õnnestus ettevõtetel pääseda oma toodanguga mitmele välisturule,» ütles Kalda pressiteate vahendusel.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul on sigade Aafrika katku vastu võitlemisel ning katku seafarmidest eemal hoidmisel ära tehtud suur töö, mida saab ka rahaliselt mõõta. «Kuigi seakatku leide esineb senini metssigadel, on kodusigadest puutumatus hea koostöö tulemus,» lisas Korts.

Sigade Aafrika katku vaba staatuse saavutamisele on panuse andnud Eesti Jahimeeste Selts, keskkonnaamet, keskkonnaagentuur, keskkonnainspektsioon, Eesti Maaülikool ning veterinaar- ja toidulaboratoorium. SAKi-vaba maa staatus on OIE poolt antud veel Kanadale, Tšehhile, Belgiale, Kasahstanile ja Mehhikole.

Maailma Loomatervise Organisatsioon ehk OIE loodi 1924. aastal võitlemaks loomahaigustega üle maailma. Tegemist on organisatsiooniga, mis vastutab loomade tervise ja heaolu eest kogu maailmas. Organisatsiooniga on ühinenud 182 riiki üle maailma, sealhulgas ka 1992. aastal Eesti. OIE ülesandeks on koondada loomahaiguste leviku info ning töötada välja loomahaiguste ohjamisega seonduvad juhised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles