Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Toidukaupade hind Eestis kasvab iga aastaga (1)

Copy
Eesti inimese toidukorv.
Eesti inimese toidukorv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) uuringu kohaselt kallines Eesti elaniku jaoks toidukorv detsembris aastagusega võrreldes 3,3 protsenti ehk 2,46 eurot. Võrreldes selle aasta kolmanda kvartaliga odavnes toidukorv neljandas kvartalis aga 0,9 protsenti ehk 69 senti. 

Piimasaadused kokku on aastavõrdluses 2019 ja 2018 vahel 0,1 protsenti kallimad. Juust kallines aastaga 4,8 protsenti, piim-keefir 0,9 protsenti ja koor 1,3 protsenti. Või odavnes aastavõrdluses 5,1 protsenti ja kohupiim 1,4 protsenti.

Lihasaaduste ostukulud toidukorvis on jätkuvalt suurimad, moodustades 28 protsenti ehk 21,62 eurot neljaliikmelise pere nädala toidukorvi maksumusest. Aastaga kerkis lihasaaduste maksumus ostukorvis 4,2 protsenti. Liha oli 4,5 protsenti, hakkliha 4,7 protsenti, suitsulihatooted 5,8 protsenti ja keeduvorst 2,3 protsenti kallim.

Aiasaaduste ostmisele tehtavad kulutused vähenesid tunamulluse detsembriga võrreldes 3,5 protsenti. Neljaliikmelisel perel kulus detsembris aiasaaduste ostmisele kokku 7,63 eurot nädalas. Juurvilja ja õunte ostukulud neljaliikmelise pere nädala toidukorvis vähenesid vastavalt 12,7 ja 1,9 protsenti. Kartulite maksumus toidukorvis oli aga 16,2 protsenti aastatagusest suurem.

Teraviljasaaduste hind suurenes aastavõrdluses 5,9 protsenti, kalal 7,7 protsenti, kondiitritoodetel 6 protsenti, suhkrul 3 protsenti, limonaadil 2,8 protsenti ja teel 2,1 protsenti. Neljaliikmeline pere kulutas nädalas leivale 5,41 eurot, saiale-sepikule 4,06 eurot ning jahule-tangainetele 1,34 eurot.

Margariini hind jäi püsima aastatagusele tasemele. Kanamunade hind alanes 2,2 protsenti ja kohvil 1,9 protsenti.

EKI hinnangul peaks 2020. aasta esimeses kvartalis toidukorvi kallinemine jääma 1 protsendi piiresse. 

Näide toidukorvi maksumusest neljaliikmelisele perele aastate lõikes.
Näide toidukorvi maksumusest neljaliikmelisele perele aastate lõikes. Foto: Eesti Konjunktuuriinstituut
Tagasi üles