Leedu kardab eurotoetuste vähenemisel šokiteraapiat

BNS
Copy
Leedu fännid.
Leedu fännid. Foto: Mariel Gregor

Leedu presidendi Gitanas Nausėdaga kohtunud ministrid ütlesid kolmapäeval, et Leedul ei õnnestu vältida  šokiteraapiat riigieelarvele ja kesiste sissetulekute lõksu langemise ohtu, kui Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi eraldatav raha väheneb.

Euroopa Liidu 2021.–2027. aasta mitme aasta eelarves tahetakse kärpida ühtekuuluvusfondi, mis läheb liikmesriikide mahajäämuse tasategemiseks. Kui see plaan läbi läheb, väheneb toetusraha Leedule 27 protsenti.

«Me seisame võrdsete võimaluste eest ja soovime vältida šokiteraapiat meie riigieelarvele, kui rääkida eraldi ühtekuuluvusfondist,» ütles ajakirjanikele presidendilossis Leedu välisminister Linas Linkevičius.

Rahandusminister Vilius Šapoka ütles, et taoline vahendite kärpimine võib Leedu viia tõelisesse keskpäraste sissetulekute lõksu ja aeglustada majanduse arengut.

«On tõsiasi, et paljusid projekte, tõepoolest väga edumeelseid projekte rahastatakse nendest vahendistest (ühtekuuluvusfondist). Loomulikult tasub otsida muid võimalusi, plaani B meie riigi investeeringute rahastamiseks. Igal juhul, milliseid lahendusi ka ei leitaks, Leedu majandusareng aeglustub,» ütles Šapoka.

Euroopa Liidu ülemkogu arutab eelarvet veebruari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles