Ristlusterminali ehitamine Vanasadamas muudab laevade teenindamise ajutiselt keerulisemaks

BNS
Copy
Tallinna Vanasadam mais 2019.
Tallinna Vanasadam mais 2019. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Vanasadamas 2021. aastaks valmiva ristlusterminali ehitamise tõttu ühegi ristluslaeva külastus Tallinna Sadama haldusjuhi Tarmo Randmäe sõnul ära ei jää, kuid ristluslaevade teenindamine sel perioodil on sadamale veidi keeruline.

«Loomulikult saab seoses ehitustegevusega kruiisilaevade ja kruiisireisijate teenindamine olema sel hooajal keerulisem. Kruiisiterminal ehitatakse kruiisikaide vahetusse lähedusse ja seetõttu tuleb näiteks ekskursioonibusside ooteala planeerida kaidest tunduvalt kaugemale, kui see on siiani olnud. Eraldi tuleb lahendada jalgsi liikuvate reisijate turvaline läbipääs ehitusalast jne,» ütles Randmäe BNSile. 

Vanasadama haldusjuhi sõnul kaasneb ehitustegevusega kahtlemata ka mõningast müra ja tolmu. «Koos ehitaja YIT Eesti ASiga anname siiski endast parima, et kruiisireisijate teenindamine kulgeks võimalikult sujuvalt,» lisas ta. «Tulevase kruiisiterminali puhul oleme lähtunud nii kruiisireisijate kui ka linnakodanike vajadustest.»

Randmäe loodab, et uuest terminalist ja selle katusele rajatavast 900 meetri pikkusest jalutuspromenaadist saab linna üks visiitkaartidest ning ajaveetmiskoht ka kohalikele. Samuti näeb ta ristlusturismil Tallinnas täiendavat kasupotentsiaali. «Tallinna Sadamal on võimalus seda ärivaldkonda arendada ning kruiisilaevade vastuvõtuvõimekust suurendada, aga seda saame teha ainult koostöös ja kokkuleppel Tallinna linna ning kruiisilaevasid ja -turiste teenindavate ettevõtetega.»

Uus ristlusterminal on osa Vanasadama arendusplaanist Masterplaan 2030. Terminali rajatakse söögikohad, poed ning pinnad ürituste korraldamiseks. Ristlusterminali katuselt algab pikk mereäärne promenaad, et tagada linnaelanikele avatud mereäär. 

Tallinna Sadam sõlmis jaanuari alguses ristlusterminali ehitamiseks 13,7 miljoni eurose lepingu YIT Eesti ASiga. Lepingu maksumusele lisandub tellija reserv 700 000 eurot ettenägematuteks lisatöödeks. Sõlmitud lepingu järgi rajatakse kolmekorruseline terminalihoone netopinnaga ligikaudu 4000 ruutmeetrit, jalakäijate promenaadi ala, laste mänguväljak ja parkimiskohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles