Boeingu vallandatud juht lahkub firmast 62 miljoni dollariga

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Dennis Muilenburg
Dennis Muilenburg Foto: Stefani Reynolds/Zumapress/Scanpix

Detsembri lõpus Boeingust vallandatud firma endine tegevjuht Dennis Muilenburg vallandustasu ei saa. Sellele vaatamata on tema kompensatsioonitasu kokku 62 miljonit USA dollarit.

«Me täname Dennist tema peaaegu 35-aastase teenistuse eest Boeingus. Oma lahkumisel sai Dennis kaasa toetused, millele tal oli töölepingu põhjal õigus. Ta ei saanud vallandustasu ega tulemustasu 2019. aasta eest,» sõnas firma Muilenburgi lahkumist kajastanud pressiteates. 

Muilenburg vallandati detsembri lõpus pärast seda, kui Boeing hindas, et tema juhtimise all ei ole võimalik firma mainet enam taastada. Muilenburgi juhtimise ajal toimus eelmisel aastal kaks traagilist lennuõnnetust, kus Boeingu uusimad 737 MAXi mudelid alla kukkusid, saates surma 346 inimest. Eelmisel nädalal ilmus ka uudis selle kohta, et ettevõtte avaldatud firmasiseste vestluste dokumentatsioon maalib pildi düsfunktsionaalsest töökorraldusest 737 MAXi mudelite tootmise ajal. Peamiseks probleemiks oli firma vankumatu soov kulusid kärpida. 

737 MAXi lennud on keelatud alates märtsist, mil juhtus teine fataalne õnnetus selle mudeliga. Praeguseks on firma mudeli edasise tootmise täielikult lõpetanud, kuniks Ameerika Ühendriikide Föderaalne Lennuamet (FAA) pole andnud rohelist tuld lennukite taas kasutusse võtmiseks. 

«346 inimest suri selle tõttu, et Dennis Muilenburg seadis kasumi tähtsamaks kui reisijate, pilootide ja stjuardesside ohutus. Sellele vaatamata kõnnib ta ettevõttest välja 62,2 miljoni dollariga. See on puhas korruptsioon,» sõnas Muilenburgi lahkumisuudise kohta USA presidendiks pürgiv senaator Elizabeth Warren sotsiaalmeediaplatvormil Twitter. 

New York Times tõi lisainfona välja, et Muilenburg ütles lahti ka firmaga seotud aktsiaühikutest, mille koguväärtus oli 14,6 miljonit dollarit.

Samamoodi käitus ka Kevin McAllister, kes vallandati oktoobris ja kes oli firma endine reisilennukite osakonna juht. Tema aktsiapaki väärtuseks olnud lausa 52,9 miljonit USA dollarit. McAllister sai firmast lahkumisel kompensatsiooniks 14,75 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles