Jaanuaritormid lõhkusid Keri saare paadisilla (2)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
  • Keri seltsi liikme Janek Taurami videost on näha, kuidas torm paadisilla lõhub

Soome lahe talvetormide suured lained purustasid Keri saare paadisilla ning paadiga saarele pääs on raskendatud. 

Keri seltsi liikmete jõupingutuste ja vahenditega saare kivisele rannale rajatud metallkonstruktsioonil laudtee võimaldas paadist kuiva jalaga saarele jõuda, kuid selle talve tormide lained on paadisilla lammutanud. Paadisilla kõrval paiknev vintsisüsteem paadi veest välja tõmbamiseks on põhiosas tormist puutumata jäänud. 

2015. aastal ehitatud paadisild on väga oluline inimeste ja kaupade saarele toimetamiseks. Kui varem võttis paadiga saarele maabumine aega umbes tunni, mille käigus tuli ukerdada läbi vee ja üle libedate kivide, siis paadisilla kaudu said inimesed ja asjad 10–15 minutiga kohale. 

Keri seltsi juht Peep Rada ütles, et paadisilla lagunemine oli prognoositav, kuna metallkonstruktsioon oli aastatega tugevalt roostetanud ning seetõttu üpris habras. Saarel viibinud saarevaht suutis paadisilla puidust osa kaldale tõmmata ja merre uhtumisest päästa.

Päris sadamat Keril ei ole. Vaikse ilmaga saab randuda saare mõlemal kaldal, kuid tormiga pole võimalik saarele läheneda ega paati saare randa jätta. Vintsisüsteem võimaldab kuni kaks paati lainete eest kaldale tõmmata, kuid paadisild alustele tormivarju ei paku. Avameretormid ja jää on kunagised sadamarajatised ära lõhkunud ning praegu pole selge, kes peaks saarega ühenduse pidamiseks vajaliku sadama ehitusse investeerima. 

Keri saare paadisild 2019. aasta sügisel enne talvetorme.
Keri saare paadisild 2019. aasta sügisel enne talvetorme. Foto: Jaano Martin Ots

Saare tuletornikompleks kuulub veeteede ametile ning seda haldab lepingu alusel MTÜ Keri Selts. Raha paadisilla korrastamiseks Keri seltsil napib. Sügisel korraldatud heategevusaktsiooniga koguti annetajatelt ja saare sõprade klubi liikmetelt paadisilla remondiks ja teisteks kuludeks küll 2000 eurot, kuid töö võib kallimaks osutuda ning raha vajavad ka saarevahi hooned, eelkõige oleks vaja teha kulutusi ahjude korrastamiseks. 

Viimsi abivallavanem Margus Kruusmägi ütles, et kuigi Keri saar on Viimsi valla haldusalas, ei kuulu vallale saarel ühtki maatükki. Seetõttu ei ole vallal juriidiliselt ka võimalik saarele otseinvesteeringuid teha. Sellegipoolest jälgib vallavalitsus Keril toimuvat ning saar on kaasatud Viimsi valla tegevustesse. 

«Oleme püüdnud igati koostööd teha ja Keri seltsi tegemistele kaasa aidata,» ütles Kruusmägi ning tõi näiteks Keri eduka osalemise Viimsi kohvikutepäeva programmis. 

Vabariigi valitsus otsustas eelmise aasta lõpul eraldada erakorraliselt üle kahe miljoni euro Keri ajaloolise tuletorni korrastamiseks. Ehitamise saarel muudab kulukaks pikk meretee ning korraliku sadama puudumine. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles