Eestlased käivad Lätis kuumutatud tubakapulga järel

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Maailma suurima sigaretikontserni Philip Morrise tuntuim kuumutatav sigaret iQOS.
Maailma suurima sigaretikontserni Philip Morrise tuntuim kuumutatav sigaret iQOS. Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Läti piiril tegutsev Superalko müüb iga kuu mitusada kuumutatavat tubakapulka. Selle uudse kaubagrupi müük kasvab seal tunduvalt kiiremini kui alkoholi või tavaliste sigarettide müük.

Superalko Läti juhi Lauri Uibo sõnul on piirikauplused jätkuvalt eestlaste seas populaarsed. Alkoholi müük on poodides aga stabiliseerunud ja seal suurt kasvu käesolevaks aastaks näha ei ole. Ka tavaliste sigarettide müük tammub pigem paigal, kuna hinnavahe Eestiga on üksnes 10 protsenti. «Tavalisi sigarette ostetakse üldiselt alkoholiga kaasa ja üksnes selle pärast keegi kohale ei sõida,» selgitas Uibo.

Kui veel möödunud aasta alguses olid uutest tubakatoodetest müüdavaimad kaubad e-vedelikud, siis tänaseks on kuumutatavate toodete käibenumbrid neist möödumas. Uibo sõnul müüvad nad iga kuu oma kahes poes üle saja kuumutatud tubakapulga, septembris ületati isegi kahesaja piir. Nende läbimüük on tänaseks üle miljoni ja see on tõusnud võrreldes möödunud kevadega kolm korda. «Kasv on kiire, mistõttu on olnud keeruline planeerida nende toodete tarneid,» tunnistas Uibo.

Võrdsustatud tavaliste sigarettidega

Bürokraatliku nimega kuumutatavaid tubakatooteid (heat-not-burn) kutsutakse Eesti kasutajate hulgas ka HEETSideks (tuleneb tuntuimast tubakapulgast HEETS, mis läheb seadme sisse – toim). Tegu on uut laadi seadmega, mis jääb tavaliste sigarettide ja suitsuvabade toodete, näiteks mokatubaka vahepeale. Nad ei sütti põlema ega tooda otseses mõttes suitsu, kuid nende tarvitamisel eraldub siiski gaase. Neid ei tohi segi ajada ka e-sigarettidega. 

Erinevalt Lätist, Leedust või Venemaast ei ole HEETSid Eestis kättesaadavad. Iseenesest võib neid Eestis turustada, kuid need on võrdsustatud tavaliste sigarettidega, mis tootjatele ei meeldi. Üks ettevõte on sellise käsitluse peale isegi kohtusse läinud. Samuti ei saa HEETSe müüa suitsuvaba toote sildi all, kuna viimased on Eestis sootuks keelustatud.

Sotsiaalministeeriumis on valminud eelnõu, mis uudset tubakatoodet reguleerima hakkab.

Kuidas kuumutatav sigaret töötab?

Kuumutatavate toodete tarbimisel kuumutatakse «tubakapulka» kuumutamistarviku abil. Protsessi käigus ei teki põlemisprotsessi ega suitsu, samas eraldub toote kuumutamisel siiski spetsiifilise lõhnaga gaasilist ainet, mis sisaldab terviseriskidega seostatavaid keemilisi ühendeid.

Kui tavalised sigaretid põlevad 600–800 kraadi juures, kuumutatakse kuumutatavas tootes tubakas kuni 300 kraadini, mis on piisav, et tekiks aerosool, kuid mitte põlemisprotsess. Tervisele kahjulike ühendite sisaldus eralduvas gaasis on seetõttu väiksem kui sigaretisuitsus, kuid erinevalt klassikalistest suitsuvabadest toodetest on terviseoht ja lõhnahäiring ümbritsevatele inimestele täiesti olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles