Vene miljardär sai Soome kohtus lüüa

PM Majandus
Copy
Boris Rotenberg
Boris Rotenberg Foto: SPUTNIK/VIA REUTERS

USA sanktsioonide küüsis Vene miljardär Boris Rotenberg kaotas vaidluse nelja Põhjamaa panga vastu. Helsingi esimese astme kohus otsustas, et pangad ei pidanud tema makseid aktsepteerima, kuna ta pole Euroopa majanduspiirkonna resident, kirjutab Yle.

Kuigi Vene presidendi Vladimir Putini lähikondsel Rotenbergil on ka Soome kodakondsus, ei pea Euroopa pangad talle kontosid avama ega makseid teenindama.

Miljardär pöördus kohtusse Svenska Handelsbankeni, Nordea, OP Groupi ja Danske Banki vastu. Pangad väidavad, et kui nad ei täida USA sanktsioone, siis nad riskivad dollarimaksete kaotamisega.

Kohus leidis, et Rotenberg pole Euroopa majanduspiirkonna alaline elanik, mistõttu puuduvad tal pangateenuse saamist tagavad õigused.

Rotenberg, kellel on Soomes kinnisvara, ei saa põhjanaabrite juures tasuda isegi väiksemaid arveid – pangad tagastavad makse saatjale. Kohtu hinnangul tabaks panku miljardäri teenindamisel märkimisväärne risk ning sellest keeldumiseks oli legitiimne põhjus, kuna mees on sanktsioneeritud isikute nimekirjas.

«Märkimisväärse finantsriski võtmine oleks vastuolus krediidiasutuse seadusega,» märkis kohus, mis ei pea pankade käitumist diskrimineerimiseks võrdse kohtlemise seaduse alusel. Rotenberg peab tasuma ka pankade õiguskulud umbes 530 000 euro ulatuses.

Rahapesu ja vastavuskontrolli probleemidele keskendunud advokaat Jakob Dedenroth Bernhofti sõnul seab Helsingi kohtu otsus olulise pretsedendi. Nelja panga jaoks tundub kummaline, et neid võidakse sundida kahtlaseid tehinguid läbi laskma, arvestades käimasolevaid rahapesuskandaale.

2018. aasta oktoobris esitatud hagis süüdistas Rotenberg Handelsbankenit hoiuse avamisest keeldumises ning Nordeat, OP-d ja Dansket maksetest keeldumises. Rotenberg ütles, et teda ei ole kunagi kahtlustatud rahapesus. Eelmise aasta veebruaris kaotas ta esimese lahingu, kui Soome kohus ei võtnud tema ettekirjutust menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles