Ära viska lennukeid müntidega

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Lennuki Antonov 124-100 mootor.
Lennuki Antonov 124-100 mootor. Foto: Borna Filic/PIXSELL/PA Images/Scanpix

Hiina mees, kes viskas lennuki mootorisse õnne tarbeks münte, pidi oma tegude eest tasuma üle 15 000 euro suuruse trahvi.

USA populaarteaduslik ajakiri Popular Mechanics vahendas lugu sellest, kuidas eelmisel aastal trahviti Hiina meest umbkaudselt 17 000 USA dollari (u 15 333 euro) väärtuses peale seda, kui ta viskas lennuki ühte mootorisse münte. Põhjuseks oli esmakordse lendaja ebusk ja soov nähtamatutelt jõududelt eduka reisi garantiid saada. 

Kui töötajad avastasid lennuki mootri lähedusest mündid otsustati kiirelt lennu start katkestada. Münte pildunud mees võeti kümneks päevaks vahi alla ja lõpuks pidi ta maksma eelnimetatud summa avaliku korra rikkumise ja teiste klientide reisi nurjamise eest. 

Et asjasse veidi selgust tuua, millist kahju suudaksid mündid lennuki mootorile teha, pöördus Popular Mechanics lennundusinseneri Javid Bayandori poole, kes selgitas, et kuigi lennukimootorid on disainitud teatud takistustega hakkama saama, näiteks lennu ajal mootorisse sattuda võivate lindude või rahega, siis müntide jaoks pole lennukimootorid kuidagi kohastunud. 

Kuigi münti lennukimootoriga kõrvutades võib tekkida küsimus, et kuidas nii väike ese ikka suurt kahjustust saab põhjustada, kinnitas Bayandor, et nendest võivad saada ohtlikud kuulid, kui nad peaksid mootorist suurel kiirusel välja lendama. Samuti võib tugev metallist münt kahjustada ka suurtel kiirustel töötava mootori enda struktuuri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles