Graafik ⟩ Eestis sündis diislikütuse hinnarekord (12)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Rekordkõrge diislikütuse hind Nestes. Hinnatõusuga läksid kaasa kõik jaemüüjad. (FOTO: ERIK TIKAN/Postimees grupp)
Rekordkõrge diislikütuse hind Nestes. Hinnatõusuga läksid kaasa kõik jaemüüjad. (FOTO: ERIK TIKAN/Postimees grupp) Foto: Erik Tikan

Alexela juhatuse liikme Alan Vahti sõnul sündis täna Eestis diislikütuse hinnarekord 1,449 eurot liitri kohta, purustades kaheksa aastat püsinud rekordi. 

Senine rekord pärineb 2012. aasta 27. märtsist, mil diislikütuse liitrihind oli 1,439 eurot. Vaht lisas, et kogu turg läks hindadega kaasa, ehk üle Eesti tõsteti diislikütuse hind 1,449 euroni ning bensiin 98 hind 1,499 euroni. Senine bensiinihinna rekord on 1,459 eurot liitri kohta, mis saavutati 2012. aasta 9. aprillil. 

 

Naftahinnad tõusid esmaspäeva hommikul pärast USA ja Iraani pingete teravnemist enam kui kaks protsenti. Põhjamere Brenti hind tõusis kauplemispäeva alguses 2,4 protsenti 70,24 dollarini, New Yorgis kerkis West Texas Indermediate 2,2 protsenti 64,42 dollarini.

Circle K mootorikütuste müügidirektor Raimo Vahtrik ütles eile, et Iraani kindrali mõrvamine tõstnud mootorikütuste sisseostuhindu, kuid konflikti mõju kütusehindadele Eestis pole veel selge. 

«Tavapärane mootorikütuste varu on tanklates umbes viie päeva jagu ja selle perioodi vältel kanduvad jaehindadesse nii hinnatõusud kui ka -langused. Kui Iraani konflikt sai alguse 3. jaanuaril, siis on sellest sündmusest möödunud kolm päeva ja praegu näeme tõepoolest mootorikütuste sisseostuhindade tõusu,» ütles Vahtrik. 

Viimati ületas naftahind 70 dollari piiri 16. septembril, kui sellele eelnenud nädalavahetusel tabas Saudi Araabia naftafirma Aramco rajatisi kaks droonirünnakut, mille tulemusel vähenes globaalne naftatootmine ligemale viis protsenti. Tol päeval sulgus Brent 69,02 dollari tasemel. Ennelõunaks on WTI taandunud 64,06 dollari tasemele ja Brent 69,92 dollarile.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles