Circle K: Iraani konflikti asemel tõstavad kütusehindu uued seadused (5)

BNS
Copy

Circle K mootorikütuste müügidirektori Raimo Vahtriku hinnangul on Iraani kindrali mõrvamine tõstnud mootorikütuste sisseostuhindu, kuid konflikti mõju kütusehindadele Eestis pole veel selge. Samas mõjutavad Eesti jaehindu tema hinnangul oluliselt rohkem hoopis mõned palju lähemal toimuvad sündmused.

«Tavapärane mootorikütuste varu on tanklates umbes viie päeva jagu ja selle perioodi vältel kanduvad jaehindadesse nii hinnatõusud kui ka -langused. Kui Iraani konflikt sai alguse 3. jaanuaril, siis on sellest sündmusest möödunud kolm päeva ja hetkel näeme tõepoolest mootorikütuste sisseostuhindade tõusu,» ütles Vahtrik. 

Vahtrik leiab, et pigem mõjutavad Eesti hindu hoopis mõned uuest aastast jõustunud seadused. «Jaanuarist kehtima hakanud vedelkütuse seaduse redaktsiooni kohaselt tuleb eelmise aasta 6,4 protsendi asemel lisada energiasisalduse järgi vähemalt 10 protsenti biokütuseid – ehk nõue kasvas 1,6 korda,» möönis Vahtrik.

«Samuti mõjutab kohalikke kütusehindu 1. jaanuarist kehtima hakanud atmosfääriõhu kaitse seaduse redaktsioon, mille kohaselt tuleb CO2 emissiooni mootorikütustes baastasemega võrreldes alandada 6 protsendi võrra. Seda on võimalik saavutada kas biokütuste lisamise või statistiliste meetmete ostmisega,» lisas ta. 

Need seadused erinevad Läti ja Leedu nõuetest vedelkütustele ja seetõttu on Eestile seatud nõuete täitmine keeruline ka mootorikütuseid tootvatele tehastele – see omakorda tõstab oluliselt mootorikütuste hinda Eestis meie lõunanaabritega võrreldes, selgitas Vahtrik.

Hinnatõus pole Eestisse jõudnud

Ennelõunal müüdi Circle K, Neste ja Alexela jaamades nii bensiini kui ka diislit hinnaga 1,353 eurot, Circle K automaatjaamas olid hinnad sendi võrra madalamad. Olerexis müüdi mõlemat kütust 1,392 euroga.

Naftahinnad tõusid esmaspäeva hommikul pärast USA ja Iraani pingete teravnemist enam kui kaks protsenti. Põhjamere Brenti hind tõusis kauplemispäeva alguses 2,4 protsenti 70,24 dollarini, New Yorgis kerkis West Texas Indermediate 2,2 protsenti 64,42 dollarini.

Viimati ületas naftahind 70 dollari piiri 16. septembril, kui sellele eelnenud nädalavahetusel tabas Saudi Araabia naftafirma Aramco rajatisi kaks droonirünnakut, mille tulemusel vähenes globaalne naftatootmine ligemale viis protsenti. Tol päeval sulgus Brent 69,02 dollari tasemel. Ennelõunaks on WTI taandunud 64,06 dollari tasemele ja Brent 69,92 dollarile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles