Vene miljardär: ma pole oligarh, sest ei saanud rikkaks erastamisega (7)

PM Majandus
Copy
Ališer Usmanov.
Ališer Usmanov. Foto: Sergey Guneev / Sputnik

Usbekistanis sündinud Vene miljardär Ališer Usmanov, kelle tehnoloogia- ja teraseimpeeriumi väärtus on 16,5 miljardit dollarit, ütles intervjuus Financial Times'ile, et teda ei saa oligarhiks nimetada.

Usmanov sobituks esmapilgul oma tausta tõttu oligarhiks, sest sai jõukaks 1990ndate kauboikapitalismi aegadel, siiski ei saa tema sõnul ühel olulisel põhjusel selleks pidada.

«Mitte kunagi pole ma üheski situatsioonis olnud ärimees, keda saab oligarhiks pidada,» ütles ta. «Kõik varad soetasin ma järelturult, mitte nõndanimetatud erastamisprotsessis. Keegi pole mulle kunagi midagi kinkinud,» rääkis Usmanov.

«Kuigi ebaviisakas oleks väita, et riik mulle seda võimalust ei pakkunud. Ajal, mil alustasin äri tegemist suurtööstuste varadega, olid riik ja võimud väga koostööaltid ja abivalmid ega tõrkunud milleski,» ütles ta.

Ališer Usmanovi valdusfirma USM kontrollib internetifirmat Mail.ru, ajalehte Kommersant, suuruselt teist mobiilioperaatorit MegaFon ning terasetootjat Metalloinvest. Erinevalt teistest ärimagnaatidest pole tema rikkus tulnud vaid maavarade müügist. Mingil hetkel oli ta üks Facebooki suurimaid investoreid ning praegu on ta Alibaba põhiline äripartner Venemaal.

2000. aastaks juhtis ta Gazpromi investeerimisharu. Keeruliste skeemidega Vene gaasihiiglasesse (võimalik, et ka maksumaksja raha) investeeritud 36 miljonit dollarit olid viis aastat hiljem väärt miljard dollarit.

Varem on ta öelnud, et Venemaal pole enam pea ühtegi oligarhi, ehkki jätkuvalt on alles üks ettevõtja, kes sai enda äri võimudelt ning omab seda siiani.

«Ma ei talu sõna «oligarh», kuna selles nimetuses on inimese suhtes midagi halvustavat. See on just nagu öelda «kuninganna lemmik». Praegusel juhul on oligarh inimene, kes võttis endale kõik ilma maksmata. Mina pole kunagi elus olnud üks neist,» rääkis ta.

Usmanovi sõnul sõidab oligarhivagunis veel ainult üks reisija. «See on juba tühi, aga ta istub üksinda ning reisib edasi,» ütles Usmanov telekanalile Rossija 1 antud intervjuus, ent ei soovinud öelda, kellele ta vihjab.

Palvele iseloomustada Roman Abramovitši ja Oleg Deripaskat ütles Usmanov, et nad on suurärimehed, juhtivad ärimehed, parimad ärimehed, talendikad ärimehed ja nii edasi.

Ta rõhutas, et ei pea kumbagi meest oligarhiks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles