Bill Gates kutsub miljardäre tasuma rohkem makse

PM Majandus
Copy
Bill Gates.
Bill Gates. Foto: Ted S. Warren/AP

Microsofti kaasasutaja Bill Gates alustas lõppenud kümnendit 50 miljardi dollari suuruse varanduse ja lubadusega annetada suur osa oma rikkusest heategevuseks. Nüüd kutsub ta miljardäre üles maksma rohkem makse.

2019. aasta lõpuks oli ta andnud miljardeid dollareid vaesusega võitlemiseks ning tervishoiu ja hariduse edendamiseks. Samal ajal sai ta tänu pikalt tõusnud aktsiaturgudele ja soodsale maksupoliitikale enam kui kaks korda jõukamaks.

Kümnendi lõpus ütles maailma rikkuselt teine mees, et ootab miljardäridelt palju kõrgemate maksude tasumist, kirjutab Bloomberg.

USA seadusandjad peaksid võitlema maksudest kõrvalehiilimisega, tõstma kinnisvara- ja kapitalikasumi makse, mille määrad oleksid võrdsed tööjõult kinnipeetavaga, kirjutas Bill Gates aastalõpu blogipostituses.

Ta kutsus ühendriike ja kohalikke omavalitsusi üles muutma maksumäärasid õiglasemaks ning kinnitas oma toetust koduosariigi Washingtoni tulumaksu tõstmiseks.

«Ma olen saanud oma tehtud töö eest ebaloomulikult suurt tasu, samal ajal pingutavad paljud inimesed võrdväärselt, kuid näevad toimetulemiseks vaeva,» kirjutas Gates. «Seetõttu toetan maksusüsteemi, kus enamteenivad inimesed tasuvad maksudeks suurema protsendi. Ja ma arvan, et rikkad peaksid maksma palju rohkem kui praegu ning see puudutab ka mind ja Melindat.»

64-aastase Bill Gates'i vara väärtus on Bloombergi miljardäride indeksi kohaselt 113,7 miljardit dollarit. 2010. aatsal teatasid Bill ja Melinda Gates koos Warren Buffettiga, et annetavad suure osa oma varandusest heategevuseks ning kutsusid ka teisi miljardäre sellega liituma. Seni on lubaduse andnud 204 inimest 23 riigist.

Novembris toimunud üritusel väljendas Gates kahtlusi presidendikandidaatide Elizabeth Warreni ja Bernie Sandersi rikaste maksustamise plaani osas. Blogipostituses märkis ta, et ei võta seisukohta erinevate valimislubaduste osas.

«Aga ma usun, et me saame oma süsteemi teha ausamaks ohverdamata innovatsiooni,» ütles ta. Gates lisas, et 1970ndatel, kui ta Paul Alleniga hakkas Microsofti arendama, olid mõned maksud pea poole suuremad, kuid see ei takistanud nende indu ehitada suurepärast ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles