Tallinna lennujaama reisijate arv kasvas hüppeliselt

BNS
Copy
Tallinna lennujaam. Foto on illustreeriv.
Tallinna lennujaam. Foto on illustreeriv. Foto: Kristian Kruuser

Detsembris kasvas Tallinna lennujaama reisijate arv aastaga 6 protsenti 235 000 reisijani, kogu aasta lõikes kasvas reisijate arv tunamullusega võrreldes 9 protsenti 3,26 miljoni reisijani.

Tallinna Lennujaama juhatuse esimehe Riivo Tuvikese sõnul on kasvanud nii lennujaama läbivate turismi- kui ärireisijate arv. «3,26 miljoni reisija piiri ületamisele aitasid kaasa 2019. aastal avatud uued liinid, aga peamiseks mootoriks on reisijate nõudlus ja möödunud aasta näitas paljude liinide osas väga häid täituvusnumbreid.»

«Meie liinivõrk ja kasvanud sagedused oluliste sõlmjaamadega võimaldavad Eestist reisijatele suuremat sihtkohtade valikut, aga toovad siia ka rohkem turiste ning ärireisijaid,» ütles Tuvike pressiteate vahendusel.

Vaatamata muudatustele mitmete lennufirmade lennuplaanides püsis nõudlus stabiilselt kõrge. Regulaarlendude keskmine täituvus jõudis mullu 75 protsendi juurde, aasta varem oli see 70 protsenti.

Reisijate arv kasvas kõikidel lennufirmadel peale Nordica, kes muutis oma äristrateegiat ja loobus regulaarlendude opereerimisest Tallinnas. Turuosalt suurimaks vedajaks tõusis Air Baltic, kes teenindas 21 protsenti kõikidest reisijatest, järgnes Nordica 14-protsendilise turuosaga ja Ryanair 10 protsendiga.

2019. aasta maikuus lisandus vedajate loetellu Valgevene lennufirma Belavia, kokku teostas regulaarlende 16 lennufirmat. Suurima arenguhüppe tegi Wizzair, mis lisas lende Kiievi liinile ja alustas lende Khuthaisi lennujaama Gruusias, mitmekordistades aastaga oma reisijate arvu.

Kokku toimusid regulaarlennud 36 erinevasse sihtkohta, aastaringselt 28 sihtkohta. Lisaks oli tšarterlendudel võimalik valida enam kui 40 puhkusesihtkoha vahel, millest populaarsemad on suvehooajal Türgi, Kreeka ja Bulgaaria, talvel peamiselt Egiptuse ja Kanaari saarte kuurordid.

Tallinna lennujaama kommertsjuht Eero Pärgmäe on kindel, et reisijate arv kasvab jõudsalt ka 2020. aastal. «Alanud aastal on oodata reisimisvõimaluste täienemist alates märtsi lõpust, kui AirBaltic avab uued otseliinid Rooma, Zürichisse, Hamburgi ja Nice'i. Austria odavlennufirma Lauda alustab lendamist Viinist ning töötame selle kallal, et uusi sihtkohti lisanduks veelgi,» rääkis Pärgmäe. Samuti on oodata lennuplaanide täiendamist mitmetel olemasolevatel liinidel, mis soodsa majanduskonjunktuuri jätkumisel tagavad kasvu ka alanud aastal.

Tallinna lennujaama reisiterminal on ehitatud 2,6 miljoni reisija teenindamiseks ning toimib juba praegu oma mahutavuse piiril. Lennujaama visioon aastaks 2035 näeb ette reisiterminali laiendamist kuni 6 miljoni reisija teenindamiseks. Tuvikese sõnul on suure reisijate arvuga suvekuudel lennujaamas tunda vajadust suurema terminali järele.

«Praegu on lisandavate eelootealade ja pagasi käitlemise alade laiendused juba projekteerimise etapis, peagi alustame esimese reisiterminali laiendusetapi projekteerimisega ning ehitus peaks toimuma 2020-2022, mille tulemusena paraneb oluliselt lennujaama läbilaske võime ja teenuste kvaliteet,» lisas Tuvike.

Reisijate arv kasvas ka kõikides regionaalsetes lennujaamades saavutades koguarvu 67 070 reisijat. Tartu lennujaama reisijate arv kasvas mullu 8,5 protsenti 28 322 reisijani, Kuressaare lennujaama reisijate arv 6,3 protsenti 24 614 reisijani, Kärdla lennujaamas 17,5 protsenti 11 684 reisijani ja Pärnu lennujaamas 9,7 protsenti 1009 reisijani. Ruhnu lennuvälja teenuseid kasutas aastaga 1446 reisijat ja Kihnu lennujaama läbis 2 reisijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles