Kogeri puitmajaäri läks aasta viimasel päeval pankrotti

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Hotell Engeltofta Sea Lodge Gävles Rootsis, mille ehitas Timo Houses.
Hotell Engeltofta Sea Lodge Gävles Rootsis, mille ehitas Timo Houses. Foto: Pressimaterjalid

Harju maakohus kuulutas läinud aasta 31. detsembril välja Andres Kogeri puitmajafirma Timo Houses pankroti. Ettevõtmisest jäid maha vihased töötajad ja pettunud partnerid.

Harjumaal asunud Timo Houses sattus nähtavatesse raskustesse tänavu septembris, mil alustati saneerimisega. Paar kuud hiljem oli selge, et päästeplaan äpardub. Koger saatis töötajatele kirja, et nad peavad viimase kahe kuu palgast ja muudest hüvitistest suu puhtaks pühkima. Partneritele jäädi võlgu pea 8 miljonit eurot. Võlausaldajate hulgas on nii Coop Pank kui ka meediaärimehe Hans H. Luige firma. Kes ja kui palju rahast tagasi saab, selgubki nüüd pankrotiprotsessi käigus.

Alates novembrist on töövaidluskomisjon üle ujutatud kaebustest Timo Houses’i vastu. Enam kui paarkümmend töötajat nõuavad endiselt leivaisalt saamata jäänud palka, puhkuserahasid ja muid kompensatsioone. Komisjon on seni kõik nõuded rahuldanud, kuid see, kas raha ka reaalselt inimeste pangakontole jõuab, on iseasi. Näiteks ekstöötaja Janno (nimi muudetud - toim) ütles Postimehele, et tema väga suuri lootusi ei hellita.

Samas on pika ninaga jäänud töötajatel pärast pankroti väljakuulutamist võimalus saada töötukassast pankrotihüvitist, mis võib nende olukorda veidi leevendada. Enne veel peab kohus firma maksejõuetuks kuulutama. Kui palju keegi raha saab, pole täpselt teada.

Eelmise kümnendi ühe suurema ehitusärimehe Andres Kogeri sõnul oli pankrotis süüdi Rootsi turg, kus lõpetati riiklikud elamufondi toetuspaketid, ja nõrk kroon, mis vähendas naabrite ostujõudu. Hiljem ütles Koger Postimehele, ärimudel ei vedanud lihtsalt välja. «Kindlasti mõtlen veel aastaid, mida ja millal oleks võinud teisiti teha,» ütles ta. Ehkki neid põhjuseid ei saa ignoreerida, koorub mitme töötaja ja partneri jutust välja hoopis teistsugune pilt.

Mida Koger tegi ja milles ekstöötajad ja partnerid teda süüdistavad, saab põhjalikumalt lugeda siit. Puitmajaäris tekkinud raskustest ja pankrotilainest saab ülevaate siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles