Eestis toodetud väikeloomade allapanu müüakse enam kui 30 riigis

Kerti Kulper
Copy

Tapvei toodete valmistamisel ei ole kasutatud puidu- ega paberitöötlemise jääke, need on valmistatud puhtast, töötlemata puidust spetsiaalselt allapanuks.

Tapvei Estonia valmistab väikeloomadele allapanu ja selleks kasutatakse 100 protsenti Eestist pärit toorainet – haavapuitu. Kuigi ettevõtteid, kes toodavad väikeloomade allapanu, on mitmeid, on just algmaterjal see, mis eristab Tapvei Estoniat konkurentidest.

Kui tänapäeval on tegemist täielikult eestlastele kuuluva ettevõttega, siis vaid mõned aastad tagasi oli asi teisiti. Ettevõtte tegevjuhi Margus Dintsenko sõnul loodi firma juba 1983. aastal Soomes. “Koostöös Kuopio ülikooli teadlastega jõuti arusaamisele, et tarvis oleks puhast ja kontrollitud toodet, mida saaks kasutada väikeloomade allapanuna,” rääkis Dintsenko firma ajaloost. 1990. aastate alguses koliti kogu tootmine ja personal Eestisse. Ettevõtte looja ja senine juht Veijo Tirkkonen otsustas 2015. aastal pensionile minna ning firma maha müüa. Alates 2015. aastast on Tapvei Estonia omanikud eestlased.

Foto: Jarek Jõepera

Kasutavad eestimaist haavapuitu

Tapvei erineb konkurentidest peamiselt selle poolest, et nad kasutavad algmaterjalina haavapuitu. “Haab kasvab looduslikult vaid teatud piirkondades, mingist piirist lõuna poolt seda ei leia. Konkurente on kümneid, aga meie eripäraks on just haavapuidust tootmine, paneme suurt rõhku toote kvaliteedile, ohutusele ja puhtusele,” sõnas Dintsenko.

Tootmisprotsessist rääkides tõi Dintsenko välja, et selle käigus kuumutatakse valmistoodet mitu tundi üle 100-kraadise õhuga, et tappa kõikvõimalikud mikroorganismid, tagamaks steriilse ja väikeloomale igati ohutu lõpptoote. Tootmise puhul on oluline seegi, et tootmisjääke sisuliselt ei teki – toorainet väärtustatakse kõrgelt, see kasutatakse maksimaalselt ära. “Tooraine ostetakse sisse haavapalgi kujul. Kõik, mis pole lõpptootena pakendis, kasutatakse tootmisprotsessi muudes etappides ära.” Tapvei tooted on ühtlasi ka biolagunevad – neid on võimalik kompostida või kasutada keskkonnahoidliku biokütusena.

Teine suur erinevus Tapvei Estonia ja konkurentide vahel on see, et Tapvei tooted on tolmuvabad. Kõige levinum toode, mida allapanu tootmiseks kasutatakse, on saetööstuse jääk, kus võib sees olla palju tolmu ja muid ebameeldivaid lisasid. Tapvei toodete valmistamisel ei ole kasutatud puidu- ega paberitöötlemise jääke, need on valmistatud puhtast, töötlemata puidust spetsiaalselt allapanuks.

Läbi hoolika algmaterjali valiku hoolitseb ettevõte ühtlasi selle eest, et nende tooted ei sisaldaks tolmu ega kutsuks seeläbi esile allergiaid või hingamisteede haigusi loomadel või inimestel. Üheks põhjuseks, miks eelistatakse just haavapuitu, on see, et võrreldes paljude teiste puitudega tolmab haab vähem.

Foto: Jarek Jõepera

Eeskujulik eksportija

Margus Dintsenko sõnul on Tapvei Estonia täna maailma suurim väikeloomadele haavapuidust allapanu tootja. “Nii palju, kui meie teame, oleme selles esikohal,” lausus ta. Tapvei eesmärgiks on olla üle kogu maailma eelistatud valik nende klientide hulgas, kes vajavad oma loomadele naturaalseid puidust tooteid, olgu selleks allapanu, pesamaterjal või puidust majad, tunnelid, närimispulgad või -klotsid väikeloomadele.

Kui kassidele ja koertele toodetakse juba ammu n-ö premium-klassi tooteid, siis väikeloomade puhul on see trend alles pead tõstmas. Tapvei Estoniale kuulub näiteks Millamore’i tootesari, mida võib leida ka Eesti lemmikloomapoodidest. Millamore’i tootesarja kuulub nii allapanu kui ka pesamaterjal, mis sobib erinevatele närilistele, aga ka lindudele ja roomajatele. Dintsenko sõnul on Millamore klientide poolt hästi vastu võetud. “See on küll mõnevõrra kallim teistest analoogsetest toodetest ja me peame palju pingutama selle nimel, et toote eripära ning head omadused jõuaksid kliendini. Aga kui klient on kord seda toodet juba proovinud, saab ta neist omadustest ja vahest suurepäraselt aru ning eelistab seda ka edaspidi,” ütles Dintsenko.

Ettevõttest rääkides nentis Dintsenko, et Tapvei Estonia kohta võiks öelda, et see on eeskujulik eksportiv ettevõte. Nende toormaterjal pärineb 100 protsenti Eestist ja väljund on 99 protsenti Eestist välja. Tapvei Estonia müüb oma tooteid enam kui 30 riigis üle maailma. Maailmajagudest on esindatud Euroopa, Aasia, Põhja-Ameerika, Austraalia. Nad toodavad nii enda kaubamärgi all kui ka private label tooteid ehk tellija enda kaubamärgi all.

Foto: Jarek Jõepera

Lojaalne personal

Küsimusele, kuidas ettevõttel täna läheb, vastas Dintsenko, et neil läheb väga hästi. Viimased neli aastat on ettevõtte käive keskmiselt kümme protsenti kasvanud, sarnast kasvu ennustavad nad ka lähiaastateks.

Ka personal paistab tööandjaga rahul olevat – Tapvei Estonia töötajate keskmine staaž on märkimisväärsed 15 aastat. “Selline staaž näitab, et töötajad usuvad meisse ja sellesse, mida me teeme,” leidis Dintsenko. Enamik töötajatest on Dintsenko sõnul pärit Kiili vallast ehk ettevõtte lähiümbruskonnast. Tema sõnul on tegemist hea vastastikuse koostööga: ettevõte on saanud head ja lojaalsed töötajad, töötajad on saanud kindla töökoha oma kodu lähedal.

Foto: Jarek Jõepera
Foto: KredEx

Kaarel Aus

KredExi ettevõtlusosakonna juht

Tapvei Estonia võiks olla eeskujuks kõigile ettevõtetele, kes mõtlevad oma toote lisandväärtuse kasvatamise kui strateegilise konkurentsieelise peale. Lisaks puhtamale lõpptootele ja sellega kaasnevatele hüvedele, võimaldab niisugune lähenemine väärindada algse toormaterjali väga kõrgelt. See on kahtlemata eesmärk, mille poole peaksid püüdlema rohkemad kohalikud eksportijad – seda nii keskkonnahoiu kui ka konkurentsieelise loomise nimel. Seejuures ei ole mitte väheolulised ka kasvuks vajalikud paindlikud finantseerimislahendused, mida KredEx ettevõttele pakkunud on ja mis on võimaldanud ettevõttel senist kasvu jätkata ja hoogustada.

Faktikast:
  • Asutatud: 1983
  • Omanikud: Riivo Anton, Guido Kundla, Frank Õim, Ivar Siimar, Juhan Peedimaa jt
  • Aastakäive: 3,8 miljonit eurot
  • Töötajate arv: 21
  • Asukoht: Kiili vald, Harjumaa
Copy
Tagasi üles