Politsei miljonihagi Gemalto vastu pole kuhugi jõudnud (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Pildil kohtuhaamer.
Pildil kohtuhaamer. Foto: Kristjan Teedema

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) esitas juba rohkem kui aasta tagasi endise ID-kaardi tootja Gemalto vastu kohtusse hagi enam kui 150 miljoni euro suuruse nõudega, kuid tänaseks pole selle menetlemine mitte kuskile jõudnud.

Politsei teatas mullu 26. septembril, et esitas Harju maakohtule hagiavalduse seoses Gemalto AG lepingurikkumisega, mis puudutab ID-kaardi privaatvõtmete genereerimist väljaspool kiipi. Hagiavalduses nõuab PPA välja ID-kaardi lepingu rikkumisega seotud leppetrahve summas 152 miljonit eurot.

Harju maakohus pole aga siiani jõudnud isegi asja sisulise arutamiseni.

«Praeguseks on toimunud esimene eelistung, kohtumenetlus jätkub ning ootame kohtuniku järgmisi samme,» ütles Postimehele PPA pressiesindaja Tuuli Härson.

ID-kaardi privaatvõtmete väidetav väljaspool kiipi genereerimine tuli avalikuks möödunud aasta mais. Turvanõuete rikkumise tuvastamiseni viis koostöö Tartu Ülikooli teadlasega ja AS Cybernetiga. Ekspertide analüüs selgitas välja, et lepingupartner genereeris osa ID-kaartide privaatvõtmeid väljaspool kaardi kiipi.

«ID-kaardi turvalisuse tagamiseks on oluline kindlustunne, et privaatvõtmeid ei saa olla kuskil mujal kui ainult kaardi kiibis. Seetõttu oleme seadnud nõude, et privaatvõtmeid võib genereerida ainult kiibisiseselt. Paraku selgus, et lepingupartner rikkus seda nõuet aastaid ning näeme selles väga olulist lepingurikkumist. Cybernetica ekspertide analüüs näitas selgelt, et selline rikkumine sai toimuda ainult lepingupartneri teadliku ja tahtliku tegevuse tagajärjel,» sõnas mullu septembris PPA peadirektori asetäitja Krista Aas.

Aasa sõnul oli veidi rohkem kui aasta jooksul ilmnenud ID-kaardi lepingu täitmises ka teisi väga tõsiseid rikkumisi.

Turvanõuetele mittevastavad ID-kaardid väljastati 2011. aasta jaanuarist kuni 2014. aasta 16. oktoobrini ning elamisloakaardid 2011. a jaanuarist kuni 2014. aasta 17. detsembrini ja neid uuendati PPA teenindusbüroodes alates 2012. aaasta juulist kuni 2017. a juulini. Selliseid kaarte oli kokku üle 74 000. 1. juunil 2018 tunnistas PPA kehtetuks 11 111 ID-kaardi ja elamisloakaardi sertifikaadid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles