Tehnoloogiaettevõte: Eesti e-riigi maine avab jätkuvalt uksi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Nortal.
Nortal. Foto: Nortal

Eesti e-riik on jätkuvalt tugev bränd maailmas, leiab Eesti suurima tehnoloogiaettevõtte Nortal arendusüksuse juht Ats Albre.

«E-riik on endiselt peamine, mille poolest meid maailmas teatakse. Tunneme seda igapäevaselt – muuhulgas meie strateegilisel turul Saksamaal, kus tugeva e-riigi kuvand avab uksi,» ütles Albre.

Eesti viimaste aastate üks olulisemaid e-riigi innovatsioone on tema sõnul vaieldamatult proaktiivsed teenused. Möödunud sügisest ei ole näiteks vanemahüvitise saamiseks tarvis enam muud, kui teha üks hiireklõps, et kinnitada sotsiaalkindlustusametilt laekunud pakkumine. Tänu keerulistel algoritmidel põhinevale automaatikale ning protsesside ümberkujundamisele on võimalik kodanik vabastada bürokraatiast.

«E-teenuste kasutusmugavus laiemalt on oluliselt parenenud. On rõõm tõdeda, et riigi teenuste omanikud mõtlevad järjest rohkem kodaniku kui lõppkasutaja vajadustele, lähtudes terviklikust kogemusest ja kujundandes teenuseid ümber nii sisult kui ka vormilt,» märkis Albre.

Ta pidas oluliseks ka Eesti julgust eksperimenteerida. «Heaks näiteks võib siinkohal tuua digiriigi häkatonid ja krattide tehisintellekti initsiatiivi, mis illustreerivad ambitsiooni püsida maailmas digiriikide eesotsas, otsides selleks aktiivselt koostöövõimalusi ka erasektoriga,» ütles ta.

«Eesti e-riik on jätkuvalt tugev bränd maailmas, kuid taseme hoidmiseks ja lati tõstmiseks on mõistagi vaja jätkuvalt tööd teha ning pühendunud teenuseomanikke. Nagu ikka mängib jätkusuutlikkuses võtmerolli ka rahastus – nii baasrahastus, mis kindlustab võimekuse reageerida muutuvatele oludele kui ka investeeringud uutesse lahendustesse ja tehnoloogiatesse,» ütles Albre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles