Eesti iduettevõtted maksid riigikassasse 60 miljonit tööjõumakse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Tartus toimuv idufirmade üritus sTARTUp Day 2017  "From Zero to Hero".
Tartus toimuv idufirmade üritus sTARTUp Day 2017 "From Zero to Hero". Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eesti idufirmad on sel aastal kaasanud üle 250 miljoni euro investeeringuid, andsid tööd üle 5000 inimesele ning maksid riigile üle 60 miljoni euro tööjõumakse.

2019. aasta lõpu seisuga tegutseb Eestis 650 iduettevõtet ning kui 2018. aastal töötas Eesti iduettevõtetes 3800 töötajat, siis selle aasta lõpuks ületas töötajate arv 5000 piiri, teatas Startup Estonia. 

Suurimad tööandjad Eesti idusektoris on jätkuvalt Transferwise, Pipedrive ja Bolt, neist kahe esimese peakontor ei asu Eestis ja siin asuvad nende arenduskeskused.

Selle aasta lõpuks maksavad iduettevõtted riigile kokku üle 60 miljoni euro tööjõumakse, mis on kolmandiku võrra enam kui 2018. aastal. Siis küündis tööjõumaksude maht 45,5 miljoni euroni. Teiste riiklike maksude tasumise numbreid Startup Estonia statistika välja ei toonud. 

Kui kümme aastat tagasi kaasasid iduettevõtted aastaga kõigest 4 miljonit eurot, siis tänavu ületas Eesti idufirmadesse investeeritud summa 250 miljoni euro piiri. Möödunud aastal oli see näitaja üle 331 miljoni. Startup Estonia kaasab siia statistikasse ka eestlaste poolt välismaal asutatud idufirmad, mida peavad oma ettevõteteks seega ka teised riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles