Kreeka: EastMed gaasijuhtme lepe allkirjastatakse jaanuari alguses

Copy
gaasijuhe
gaasijuhe Foto: TV3

Kreeka valitsus teatas esmaspäeval, et allkirjastab järgmisel kuul Küprose ja Iisraeliga suure torujuhtmeprojekti, mis on mõeldud gaasi tarnimiseks Vahemere idaosast Euroopasse. 

Samal ajal on kasvamas pinged Türgiga seoses selle tegevusega piirkonnas ja Liibüaga sõlmitud vaieldava merepiirileppega, mis laiendab Ankara nõudeid Vahemere suure gaasirikka ala üle. 

Kreeka peaministri Kyriakos Mitsotakise büroo andmeil allkirjastab ta EastMed torujuhtme kokkuleppe Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja Küprose presidendi Nikos Anastasiadesega 2. jaanuaril Ateenas.

2000-kilomeetri pikkune torujuhe suudab transportida aastas üheksa kuni 12 miljardit kuupmeetrit Iisraeli ja Küprose vahel asuvatest gaasireservidest Kreekasse ning sealt edasi Itaaliasse ja teistesse Kagu-Euroopa riikidesse. 

Energiaressursside avastamine Vahemere idaosas on põhjustanud vaidlusi Küprose ja selle põhjaosa okupeeriva Türgi vahel. 

Türgi on juba silmitsi Euroopa Liidu sanktsioonidega laevade tõttu, mis otsivad naftat ja gaasi Küprose lähedal, mille valitsust Nikosias Ankara ei tunnusta. 

Loodetakse, et EastMedi projekt teeb Küprosest, Kreekast ja Iisraelist Euroopa energiavarustusahela võtmelülid ja ohjeldab Türgi püüdlusi laiendada oma kontrolli Vahemere idaosa üle.

«On väga tähtis, et riigid näitasid oma võimet reageerida kiiresti Türgi provokatiivsele hoiakule,» ütles Kreeka valitsuse pressiesindaja Stelios Petsas. 

Kreeka reageeris vihaselt Türgi-Liibüa leppele, saates välja Liibüa suursaadiku ja ärgitades ÜROd seda hukka mõistma. 

Osa sellest leppest määrab kahe riigi vahelise merepiiri, mis Kreeka sõnul ei arvesta Kreeta saart. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas varem sel kuul, et on kavandanud ühiseid energiakandjate otsinguid Vahemere idaosas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles