Äsja Helme skandaali segatud Soome peaminister sai keerulise ülesande (6)

PM Majandus
Copy
Sanna Marin.
Sanna Marin. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/Scanpix

Soome keskpank teatas teisipäeval, et riigieelarvele langev aina suurem koormus seoses pensionitega pole jätkusuutlik ning vajab poliitilist sekkumist. Hoiatus tuli kõigest päev pärast seda, kui peamnistri ametisse asus 34-aastane Sanna Marin, kirjutas Bloomberg.

Nõndanimetatud jätkusuutlikkuse lõhe, mis mõõdab erinevust kulude ja tulude vahel, on kasvanud 4,7 protsendini SKPst, kuigi veel aasta tagasi oli see 3 protsenti. Suurima mõjuga lõhe kasvu on jahtuv majanduskasv, valitsuse suurem laenamine ning tervishoiu- ja pensionireformi pidurdumine.

Euroopa Komisjoni hinnangul on riigikuludele suureks ohuks lõhe, mis ületab 6 protsenti ning kui see jääb alla 2 protsendi. «Üks asjaolu, mis praegu mõjutab rahanduse pikaajalist vaadet on see, et beebibuumi põlvkond on jõudnud pensioniikka,» teatas Soome keskpank. «See on suurendanud pensionikulusid ning viib lähiaastatel kiire tervishoiu- ja eakate hoolduskulude kasvuni.»

Nagu paljud teised Euroopa riigid, peab ka Soome leidma lahenduse eakate arvu kasvule ja elanikkonna vähenemisele, kuid Soomes on see eriti akuutne, sest riik pakub lahket heaoluriiki, selles on võrdlemisi madal sisseränne ning kasutusel euro seab rahanduspiirangud.

Äsja ametisse asunud peaminister Sanna Marin jätkab varasema valitsuse plaaniga tõsta tööhõive 75 protsendini praeguselt 72 protsendilt. Vastupidiselt Eesti Pangale vähendas põhjanaabrite keskpank Soome majanduskasvu prognoosi selleks aastaks 0,9 protsendini (varasemalt 1,5%) ning tuleva aasta prognoosi 1,1 protsendini (varasemalt 1,3%).

Eesti Panga värske majandusprognoosi järgi kasvab Eesti majandus tänavu 3,4 protsenti ja tuleval aastal 2,3 protsenti, veel oktoobris prognoosis keskpank tänavuseks majanduskasvuks 3 protsenti ja järgmisel kahel aastal umbes 2 protsenti. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles