Paldiski miljarditehase ninamehed pöörasid tülli (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juha Mikkonen ja Toivo Asmer avasid eile Larkwateri suurprojekti Paldiskis ning olid selle õnnestumise suhtes lootusrikkad.
Juha Mikkonen ja Toivo Asmer avasid eile Larkwateri suurprojekti Paldiskis ning olid selle õnnestumise suhtes lootusrikkad. Foto: Mihkel Maripuu

Paldiski miljarditehase projekti juht Juha Mikkonen sai mullu karistada ulatusliku finantspettuse eest ja tänavu jaanuaris ütles ta politseile, et on töötu. Lisaks süüdistab Mikkonen temaga Eestis koostööd teinud eksministrit Toivo Asmerit 100 000 euro väljapressimises.

Kogu lugu väidetava Eesti ühe suurima välisinvesteeringu ümber sai alguse Postimehest, kui siinkirjutaja kohtus Tallinnas nii Mikkoneni kui ka Asmeriga. «Tahame ehitada siia Euroopa suurima metanoolitehase. Ei rohkemat ega vähemat,» ütles Juha Mikkonen ambitsioonikalt. 

Toivo Asmer lisas, et on viimased aasta aega hiigelinvesteeringut ette valmistanud: uurinud, kas kohalik omavalitsus ja riik tehast tahab ning milliseid lubasid ja kooskõlastusi on vaja. Lisaks oli ta läbi kamminud terve riigi, et leida tehasele kõige parem asukoht. 

Mõlemad mehed esindasid Larkwater Groupi, millel oli Mikkoneni sõnul üle maailma kaheksa kontorit ja mille aastakäive ulatub 10 miljardi euroni.

Nüüd, pool aastat hiljem hakkab väidetav metanoolitehas kujunema õhulossiks. Detsembri alguses kirjutas Eesti Ekspress, et Larkwater on tegelikult Mikkoneni ühemehefirma ja Eesti riigiasutusi huvitab, ega tegemist ole rahapesuga. 

Lisaks vahendab Äripäev Soome meediat, kus selgitati välja, et Mikkonen mõisteti mullu süüdi suures rahalises pettuses, mille eest ta sai aasta ja 10 kuu pikkuse tingimisi karistuse ning 75 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd. Peale selle jäi väidetav suurinvestor vahele suure kiiruseületamisega, mille eest mõisteti talle paarisajaeurone trahv, kuna mees väitis end olevat töötu. 

Kõige tipuks süüdistab Mikkonen nüüd Toivo Asmerit 100 000 euro väljapressimises. Väidetavalt lubas endine Eesti minister projektile kaikaid kodaraisse loopida ja meediasse infot lekitada, kui ta seda raha ei saa. Soome lehe artiklis ütleb Asmer, et Mikkonen valetab.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles