Johnsoni suurvõit viis Londoni börsi tõusule (1)

BNS
Copy
Londoni börs
Londoni börs Foto: PAUL ELLIS/AFP

Briti konservatiivse peaministri Boris Johnsoni suur valimisvõit viis Londoni börsi ja naela reedel tõusule.

Londoni börsiindeks FTSE 100 alustas päeva küll langusega, kuid kasvas peagi 0,9 protsenti, 7335,23 punktini. Laiem indeks FTSE 250 kerkis neli protsenti.

«Konservatiivne Partei sai suure võiduga ajaloolise mandaadi, mis pakub investoritele segaduse järel selgust,» ütles markets.comi analüütik Neil Wilson.

Naelsterling tugevnes 1,3514 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 2018. aasta keskpaigast. Euro langes 82,8 pennile ehk madalaimale tasemele alates Brexiti referendumist kolm aastat tagasi.

«See võit toob turgudele poliitilist kindlust, mida on praegu väga vaja,» ütles Accendo Marketsi analüütik Samuel Springett.

Kui loetud olid peaaegu kõik hääled, olid toorid saanud alamkoja 650 kohast 362.

See on suurim Konservatiivse Partei enamus alates Margaret Thatcheri ajast 1980. aastatel ning see sundis Tööpartei liidri Jeremy Corbyni teatama tagasiastumisest.

«Turgude ja äri jaoks on see täiuslik tulemus: selge enamus tooridele, Corbyni risk on täiesti nullitud, ebakindlus Brexiti ümber vähenes oluliselt ja isegi kiire eelarve, mis annab majandusele veel veidi hoogu,» lisas Wilson.

Johnsoni valitsus on lubanud Brexiti-järgse eelarvega välja tulla saja päeva jooksul.

Briti tööstusliidu (CBI) juht Carolyn Fairbairn õnnitles Johnsonit võidu puhul. «Ettevõtted ärgitavad peaministrit kasutama tugevat mandaati usalduse taastamiseks ja ebakindluse tsükli murdmiseks, alustades Brexiti tagamisega,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles