Eesti Energia tütar vallutab Leedut

BNS
Copy
Tuulik.
Tuulik. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Eesti Energia taastuvenergiaettevõte Enefit Green kavandab Leedus kolme tuulepargi projekti, mille koguvõimsus ulatub 350 megavatini.

Seetõttu näeb ettevõte oma lähiaja suurimat arenduspotentsiaali Leedus, teatas Enefit Green. Praegu kuulub Enefit Greenile Leedus viis tuuleparki, koguvõimsusega 140 megavatti.

Ettevõtte juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul toodavad Leedu tuulepargid juba praegu ligi poole Enefit Greeni tuuleelektri toodangust ning arendusprojektide realiseerudes kolmekordistuks sealne võimsus. 

Leedu on seejuures esimene Balti riik, kus toimuvad taastuvenergia oksjonid. «Ka Enefit Green osaleb käimasoleval oksjonil ning ootame tulemusi,» ütles Kärmas.

Samas märkis ta, et oksjonid on vaid üks meede riiklike taastuvenergia eesmärkide täitmiseks. Nimelt usub Enefit Greeni juht, et taastuvenergia vajab peatselt üha vähem riiklikke toetusi ning lähiaastatel nähakse uue võimalusena pikaajalisi elektrimüügilepinguid, mis on sõlmitud otse taastuvenergia arendajate ning elektri suurtarbijate vahel. 

Eesti Energia strateegiliseks eesmärgiks on toota 2023. aastal 45 protsenti elektrist taastuvatest või alternatiivsetest allikatest, millele aitab kaasa ka Enefit Greeni Leedu tuuleenergia portfelli suurenemine.

Enefit Greenil on Eestis ja Leedus tuuleparke kokku mahus ligi 400 megavatti, mis teeb ettevõttest Baltikumi suurima tuuleenergia tootja. Leedu tuulepargid moodustavad sellest mahust kolmandiku ning nende käesoleva aasta prognoositav toodang on ligikaudu 450 gigavatt-tundi elektrit. See on 45 protsenti Enefit Greeni kogu aastasest tuuleelektri toodangust.

Enefit Green on Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergia ettevõte, millele kuuluvad 20 tuuleparki Eestis ja Leedus, neli koostootmisjaama Irus, Paides, Valkas ja Brocenis, üks hüdroelektrijaam Keila-Joal, 36 päikeseelektrijaama Eestis ja Poolas ning pelletitehas Lätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles