Kulla ja hõbeda hinnad kukuvad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõbe.
Hõbe. Foto: SCANPIX.

Üha süvenev hirm Euroopa võlakriisi tagajärgede pärast on kukutanud hõbeda hinna selle aasta ning kulla hinna viie kuu madalaimale tasemele.

Alates detsembri keskpaigast on mõlemad väärismetallid järginud euro kursi liikumist kerkides siis, kui ühisvaluuta tugevneb ja langedes euro nõrgenemisega, kirjutab The Wall Street Journal.

Hõbeda hind kerkis selle aasta aprilli lõpus enam kui 30 aasta kõrgeimale tasemele 50 dollarini unts, sest investorid otsisid odavat alternatiivi kullale. Eufooria lõppes kiiresti ning mõned nädalad hiljem kukkus väärismetalli hind kolmandiku võrra. Eilseks oli hõbeda hind langenud peaaegu poole võrra 26,80 dollarini unts ehk madalaimale tasemele alates selle aasta jaanuarist.

Kulla hind langes eile kaks protsenti 1562,90 dollarini unts. Tegemist oli viienda languspäevaga järjest – pikim langustsükkel alates 2009. aasta oktoobrist, kirjutab Bloomberg. Aasta algusega võrreldes on väärismetalli hind küll kerkinud 10 protsenti, aga septembri alguse tipptasemest, 1923,70 dollarit unts, on hinnalangus 19 protsenti.

Nii kulda kui ka hõbedat on hinnatud kaitsena majanduslikult ebastabiilsete perioodide ajal, kuid selle aasta sügisel pole selline nägemus töötanud. Investorid püüavad riske vähendada likvideerides hõbedapositsioone, ütles majanduslehele maaklerfirma Integrated Brokerage Services väärismetallide peamaakler Frank McGhee.

«See kõik on tingitud eurotsooni läbikukkumisest,» lisas ta.

Euro kurss kukkus eile 1,2887 dollarini, mis on madalaim tase alates selle aasta jaanuarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles