Tuntud lihatööstus sai listeeriakahtlusest priiks (2)

BNS
Copy
Oskari lihatööstus
Oskari lihatööstus Foto: Elmo Riig

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) kinnitusel on amet pärast listeeriabakteri avastamist Oskari Lihatööstuse tootes viinud ettevõttes läbi kontrolli ning uut bakterileidu ei tuvastanud. 

«VTA ametnik viis 11. novembril Oskar LT-s läbi kontrolli ja võttis ka ettevõtte töökeskkonnast ja tootest proovid Listeria monocytogenese tuvastamiseks. Proovide vastused olid nõuetekohased, see tähendab, et Listeria monocytogenest ei tuvastatud. Lisaks ettevõtte enda poolt rakendatud tegevustele tegi VTA ettekirjutused sanitatsiooniplaani ja proovivõtuplaani korrigeerimiseks ning kuumtöötlemisega seotud dokumentatsiooni täpsustamiseks,» ütles VTA toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg BNS-ile.

Ta selgitas, et peale seda, kui ettevõte sai teada, et nende lihatootest tuvastati Listeria monocytogenes, tegi ettevõte sisekontrolli, et tuvastada toote saastumise põhjus. Ettevõte tuvastas seejuures, et toote valmistamise kuumtöötlemise režiimis oli töötaja tähelepanematuse tõttu tekkinud kõrvalekalle ja seetõttu ei läbinud toode ettenähtud kuumtöötlust.

Peale seda juhtumit viis lihatööstus läbi töötajate koolituse, sealhulgas eraldi termotöötlejale, puhastati veel kord tööpinnad ning võeti proovid nii toodetest kui ka töökeskkonnast.

«Proovide vastused olid nõuetekohased, see tähendab, et Listeria monocytogenest ei tuvastatud. Oluline on, et tarbijani jõuab ohutu toit. Järelevalve käigus võetud proovide tulemused kui ka ettevõtte enda võetud proovide tulemused on nõuetekohased,» rõhutas VTA toiduosakonna juhataja.

Möödunud nädala reedel kutsus Rimi tagasi kõik värsked salatid, kuna ettevõte võttis proove tööpindadelt, kus ühes proovis esines Listeria bakter. Seejärel tegi jaekett täiendava puhastuse ning teavitas nii VTA-d kui ka meedia kaudu tarbijaid ning kutsus ettevaatusabinõuna kauplustest tagasi tooted, mis võisid olla saastunud.

VTA toiduosakonna juhataja kinnitusel oli ettevõtte tehtud korduv pinnaproov, mis võeti pärast töölaua puhastust, negatiivne. «Käitleja võttis proovid ka toorainetest ja valmistoodetest ning saatis laborisse – analüüsitulemused olid negatiivsed ja listeeriat mitte kuskilt ei leitud,» märkis Ramjalg. 

Samas selgitas ta, et VTA ülesandeks on kontrollida toidutootjaid selleks, et veenduda, kas nad täidavad oma kohustusi. «Toidu nõuetekohasuse eest vastutab toidu käitleja. Vajadusel toimub täiendav suhtlus VTA ametnike ja ettevõtete vahel, et tagada toiduhügieeni nõuete järgimine,» lisas ameti toiduosakonna juhataja. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles