Google’i asutajad loobuvad ettevõtte juhtimisest

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Google'i asutajad Larry Page (vasakul) ja Sergey Brin.
Google'i asutajad Larry Page (vasakul) ja Sergey Brin. Foto: Jacob Silberberg/REUTERS

Otsingumootori Google kaasasutajad Larry Page ja Sergey Brin astusid tagasi internetigigandi Alphabet juhtimisest ning eilsest on emaettevõtte juhiks Google’i tegevjuht Sundar Pichai.

Page ja Brin, kes olid eilseni vastavalt Alphabeti tegevjuht ja president, andsid teada, et ameti üleminek toimub kohe. Kaasasutajatel jääb siiski ettevõtte üle kontroll, sest mõlemad jäävad nõukogu liikmeks ning kahepeale on neil ka tänu kahe erineva hääleõigusega aktsiate süsteemile otsustav häälteõigus aktsionäride üldkoosolekul.

Google’i jaoks on tegemist ühe ajastu lõpuga. Page ja Brin on koos Apple’i asutaja Steve Jobsi ning Microsofti asutaja Bill Gatesiga olnud tehnoloogiatööstuse kõige mõjukamad tegelased.

Toona Stanfordi ülikooli tudengid Larry Page ja Sergey Brin asutasid Google'i kui otsingumootori 1998. aastal ülikooli garaažis. Tänaseks pole ettevõte kasvanud mitte üksnes maailma enimkülastatavaks veebisaidiks, vaid tehnoloogiakonglomeraadiks, kuhu kuulub videoedastamise sait YouTube, loodud on mobiilitarkvara Android, isejuhtivate autode tehnoloogia, stratosfääri lendavad õhupallid ja palju muud.

2015. aastal reorganiseerisid Page ja Brin Google’i ümber Alphabetiks, kus Google’i jäi konglomeraadi üheks tütarettevõtteks.

Alguses oli Google’i tegevjuht Larry Page, kuid 2001. aastal asus ettevõtet juhtima Eric Schmid. Schmidtist sai Google´i tegevjuht vastu Page’i ja Brini tahtmist ning ka Schmidt ise ei soovinud esialgu Google’st midagi kuulda ega olnud huvitatud ka asutajatega kohtumisest, kirjutas David A Vise raamatus «The Google Story». Tippjuhi palkamist nõudis riskikapitalifirma Seqoia Capital, kes oli toonasesse idufirmasse paigutanud 12,5 miljonit dollarit ning ähvardas raha ettevõttest välja võtta, kui tegevjuhti ei leita. Ka börsile läks Google rahastajate nõudmisel, Brinil ja Page’il selleks mingit soovi ei olnud.

2011. aasta alguses loobus Eric Schmid, keda kutsuti Brini ja Page’i nooruse tõttu lastehoidjaks, tegevjuhi kohalt tagasi ning ettevõtte eesotsa asus taas Page. Esialgu jäi Schmidt täidesaatvaks nõukogu esimeheks, aga 2017. Aasta lõpul lahkus ettevõttest, mis selleks oli muutnud Alphabetiks.

Sundar Pichai asus Google’isse tööle 2004. aastal, s.t samal ajal, kui Google läks börsile. Nime tegi Pichei endale veebilehitseja Chrome populariseerimise ja Androidi operatsioonisüsteemi arendamisega.

Sundar Pichai.
Sundar Pichai. Foto: Josh Edelson/AFP

Pichai on tagasihoidlik ja avalikkuse tähelepanu vältiv juht. Siiski on ta sel aastal kohtunud president Donald Trumpiga ning käinud Kongressis kuulamisel.

Alphabet (GOOG)

Aktsia hind (USD; 3. dets.): 1295,28

Muutus aasta algusest, %: 25,1

Aastane muutus, %: 17,1

Dividende ei maksa

Analüütikute soovitused:

Osta: 12

Hoia: 1

Müü: 0

Allikas: Yahoo Finance

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles