Rahapesu tõkestav Eesti idufirma kaasas 2 miljonit (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Rahapesuvastase idufirma Salv asutasid endised Transferwise'i insenerid Sergei Rumjantsev, Taavi Tamkivi ja Jeff McClelland.
Rahapesuvastase idufirma Salv asutasid endised Transferwise'i insenerid Sergei Rumjantsev, Taavi Tamkivi ja Jeff McClelland. Foto: Jake Farra

Transferwise'i endiste tarkvarainseneride loodud idufirma Salv, mille eesmärk on rahapesu tõkestamine, lubab muuta kriminaalse päritoluga raha tuvastamise kümme korda efektiivsemaks. Idufirma kaasas mitmelt investorilt kaks miljonit dollarit.

Salvi seemnefaasi investeeringusse panustasid teiste hulgas mobiilipanga N26 asutaja Max Tayenthal ning LHV asutaja Rain Lõhmus, teatas ettevõte.

Salvi investor N26 asutaja Maximilian Tayenthali sõnul sai investeerimisotsuse kaalukeeleks Salvi meeskonna kogemus. «Nad on töötanud rahapesu tõkestamise eesliinil viimased kümme aastat ning mõistavad valdkonna probleeme läbi ja lõhki. See avaldub ka toote puhul. Nii on ehitatud lahendus, mis on lihtne ning uskumatult efektiivne,» rääkis ta.

Salvi asutasid Taavi Tamkivi, Jeff McClelland ja Sergei Rumjantsev. Tamkivi ja McClelland on töötanud rahapesu tõkestamise valdkonnas üle kümne aasta – esmalt Skype'is ning hiljem Transferwise'is, kus nad tutvusid ka Sergei Rumjantseviga.

Salvi asutajad peavad probleemseks ebakõla rahapesu tõkestamiseks kuluvate ressursside ja tulemuste vahel. Nimelt kulutab Euroopa pangandussektor rahapesu tõkestamisele 84 miljardit eurot aastas, kuid nende ressurssidega suudetakse tuvastada vaid 1–2 protsenti kriminaalse päritoluga raha koguhulgast.

Tamkivi sõnul kulutavad pangad rahapesu tõkestamisele aina rohkem, kuid see pole viinud paremate tulemusteni.

«Panga tegevus võib olla täiuslikus kooskõlas regulatsioonide ja juriidiliste nõuetega – kuid see ei tee panka kuulikindlaks rahapesu suhtes. ÜRO hinnangul on rahapesutööstuse aastakäive üle triljoni dollari ehk üle 2 protsendi maailma sisemajanduse kogutoodangust. Salv ei suuda kogu kriminaalset raha tuvastada, kuid suudame teha tänased protseduurid rohkem kui 10 korda tõhusamaks,» rääkis Tamkivi.

Hetkel on Salvi toode kättesaadav Euroopa Liidus tegutsevatele pankadele. Üks esimestest klientidest on LHV.

LHV Panga Ühendkuningriigi filiaali juhi Andres Kitteri sõnul võimaldab Salv tõkestada kuritegevust, kahjustamata ausate inimeste kliendikogemust.

«Pangana müüme usaldust. Seepärast paneme kuritegevuse vastu võitlemisse palju ressursse. Väljakutse seisneb selles, kuidas tõkestada kurjategijatele pangasüsteemide kasutamist nii, et ausate inimeste positiivne kliendikogemus säiliks,» ütles Kitter.

Salvi integratsioon tõstab tema sõnul LHV rahapesuvastast kaitsevõimet vastavalt ühiskonna kõrgenenud ootustele, mis ületavad kehtestatud kohustuslikke nõudeid.

«Salv pakub reaalajas toimivat andmevahetuskeskkonda, kus saame kontrollida oma andmeid, võrreldes neid teiste asutuste andmetega. See annab suure eelise tuvastamaks raha võimalikku kahtlast päritolu,» rääkis Kitter.

Rahapesu juurpõhjuseks on organiseeritud kuritegevus. See toetub kolmele tööstusharule, milleks on inim-, relva- ja narkokaubandus.

Need kuritegevusliigid on lähedalt seotud ka terrorismi rahastamisega. «Rahapesu tõkestamine pidurdab organiseeritud kuritegevust – koos pankadega saame teha planeedi turvalisemaks kohaks,» ütles Tamkivi.

Juhtinvestoriks oli Fly Ventures. Investeerimisringis osalesid ka Seedcamp, Passion Capital, Taavi Kotka, Sten Tamkivi, N26 asutaja Max Tayenthal, Twilio endine arendusjuht Ott Kaukver, LexisNexise endine tegevjuht Andrew Prozes ning LHV asutaja ja nõukogu esimees Rain Lõhmus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles