GRAAFIK ⟩ Kohvi hind on teinud suure tõusu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kohvi röstimine
Kohvi röstimine Foto: Caro / Teich/Caro / Teich

Kohvi hinnad on teinud viimastel nädalatel suure tõusu, sest maailma suuruselt kolmanda kohvitootja saak on liigkuiva ilma tõttu kahanenud.

Kui veel oktoobri keskel oli Arabica kohvi börsihind alla dollari nael, siis tänaseks on see tõusnud veerandi võrra, 1,19 dollarini. Viimase kahe nädalaga on kohvi börsihind kallinenud 13 protsenti.

Hinnad on tõusnud Arabica kohvi laoseisu kahanemise tõttu, mille põhjuseks on äärmiselt suurest kuivusest tingitud kehv saak Hondurases, mis on suuruselt kolmas Arabica tootja maailmas.

Ehkki Honduras annab alla 10 protsendi globaalsest Arabica kohvitoodangust, on see üheks olulisemaks tarnijaks Kontinentidevahelisel börsil (Intercontinental Exchange ehk ICE), kus Arabica kohviga kaubeldakse ning Hondurase kohvil on seetõttu kohvi hinnale ebaproportsionaalselt suur mõju.

Kohvikauplejad näevad, et laoseisu vähenemise tõttu on turule tulnud uusi suuri institutsionaalseid investoreid.

Ilm pole probleemiks mitte üksnes Hondurases, vaid ka kõige suuremates Arabica tootjamaades nagu Brasiilia ja Peruu, kus on samuti tavalisest vähem vihma.

Möödunud kuul prognoosis Rahvusvaheline kohviorganisatsioon, et 2019/2020. aasta hooajal kahaneb kohvitootmine 0,9 protsenti, 167,4 miljoni kotini (üks kott on 60 kg). Kahanemine toimub peamiselt Arabica arvelt, mille tootmine kahaneb 2,7 protsenti.

Samal ajal nõudlus kohvi järele kasvab – Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas kolm, Euroopas üks kuni kaks protsenti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles