Vene karul tänavu talveund ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestija 2050. aasta valimisteks mõeldud Putinivastase sildiga
Protestija 2050. aasta valimisteks mõeldud Putinivastase sildiga Foto: SCANPIX

Kremlis lendavad pead ja kevadisteks valimisteks valmistumine tõotab tulla pingeline. Silmapaistvaim kukkuja oli senine poliitiline ülemmanipulaator Vladislav Surkov, kes maandus mittemidagiütleval asepeaministri kohal.

Surkov, kes propagandamasinat ligi kümme aastat stabiilselt sumisemas hoidis, sattus ootamatult külglibisemisse ning pidi võtma vastutuse viletsa vastulöögi eest Venemaal vallandunud protestidele.
Viimane tilk olid laupäeval Moskvas meelt avaldanud 80 000-100 000 inimest, kes parlamendivalimiste kordust ja peaminister Vladimir Putini tagasiastumist nõudsid.

Surkovi toolil maandus endine riigiduuma asespiiker ja võimupartei Ühtne Venemaa presiidiumi sekretär Vjatšeslav Volodin.

«Surkov oli mees, kes juhtis otseselt kogu poliitilist tehnoloogiat,» ütles eile Kommersant-FM raadiojaamale endine rahandusminister Aleksei Kudrin, nimetades Surkovi «üheks praeguse süsteemi konstrueerijatest».

«Täna vaadatakse üle kogu süsteem. Nad vajavad uusi organisaatoreid, kes näeksid poliitilist süsteemi uuel moel,» ütles Kudrin.

Veidral kombel kordas Surkov kajana Moskva liberaalse intelligentsi vihaseid väljaütlemisi, kui teatas eile Interfaxi uudisagentuurile, et on «selle peene uue maailma jaoks liiga jälk».

Sisuliselt kinnitas Surkov eile enda kui patuoina rolli. Küsimuse peale, miks ta lahkub, märkis ta sardooniliselt: «Stabiliseerimine õgib oma lapsed» – ilmse viitega Georges Dantonile, kes ütles enne giljotiini alla minekut: «Revolutsioon, nagu Saturnus, õgib oma lapsed.»

«Stabiliseerimine» oli üks Surkovi enda vermitud termineid, kirjeldamaks Putini ajastu kontrollitud demokraatiat.

Kremli tipus käivad ümberkorraldused juba mõnda aega. Manööverduste taga aimatakse Putini plaani tugevdada haaret, paigutades parimatele pulkadele oma lähedasi liitlasi.

Läinud nädalal liigutati president Medvedevi administratsiooni juhi kohalt Putini mõttekaaslane Sergei Narõškin, kellest sai duuma spiiker. Tema endise ameti sai endale aga sõjatööstuse eest vastutanud asepeaminister Sergei Ivanov, kes on samuti Putinile lojaalne inimene.

Kudrin võttis kritiseerida Volodinit ja väitis – sarnaselt paljudele avaliku elu tegelastele – et Putin jagab ameteid lähtuvalt lojaalsusest, mitte võimetest. Kudrin ütles, et nii Volodin kui Ühtse Venemaa ülejäänud juhatus on süüdi viletsates valimistulemustes ning rahva raevus tulemuste häbitu võltsimise pärast.

«Ühtses Venemaa tulemused olid üsna paljuski Volodini töö vili. Mina oleksid valinud neutraalsema tegelase, keda poliitilised parteid rohkem usaldanuks,» ütles Kudrin.

Putin ise jätkab opositsiooni kriiskavat kritiseerimist ning leiab, et protestid on üles õhutanud välismaiste luureagentuuride raha.

«Probleem seisab selles, et neil pole ühtset programmi. Neil on palju erinevaid programme, aga ühtset programmi ei ole, millega oma eesmärke saavutada. Ja need eesmärgid pole ka selged. Ja pole ka inimesi, kes millegi konkreetsega hakkama saaksid,» ütles ta üle-Venemaalise Rahvarinde ees esinedes, mis vastutab ametlikult tema presidendiks tagasivalimise kampaania eest.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles