Varrak: raamatuklubi võib raamatuid koju saata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varrakult on ilmunud palju väärt raamatuid.
Varrakult on ilmunud palju väärt raamatuid. Foto: Toomas Huik

Kirjastuse Varrak tegevus Suure Eesti Raamatuklubi liikmetele raamatute kojusaatmisel on tekitanud küsimusi sellise tegevuse seaduslikkusest, kirjastuse juhi sõnul aga klubile võlaõigusseadus ei kehti.


Klubi reeglite kohaselt valitakse igas kuus välja nn klubiraamat, mis saadetakse liitunuile koju, kui liige ei teata 22. kuupäevaks soovist raamatut mitte saada.

Võlaõigusseadus § 99 lg 1 sätestab aga: «Majandus- või kutsetegevuses tegutseval isikul ei teki tarbijale tellimata asja saatmise või teenuse osutamise korral tarbija vastu nõudeid. Tarbija vaikimist või tegevusetust ei loeta tarbija nõustumuseks.»

Võlaõigusseaduse kommentaaride esimese osa kohaselt tähendab see sisuliselt seda, et isegi lepinguliste suhete puhul ei ole müüjal õigus nõuda tasu tellimata saadetud kauba eest. Teisisõnu ei loeta saadetud raamatu vastuvõtmist tarbija tahteavalduseks raamatu ostmiseks ning seda ei saa ka tagasi nõuda.

Varraku direktor Priit Maide ütles, et nimetatud säte ei laiene raamatuklubidele, millega kodanik on vabatahtlikult liitunud ja mille tingimustega nõustunud.

«Oleme selles küsimuses konsulteerinud ka toonase tarbijakaitseameti peadirektori Helle Aruniiduga, kes selgitas meile 2008. aastal jõustunud võlaõigusseadust. Muu hulgas kinnitas ta, et vastav säte ei laiene raamatuklubile,» selgitas Maide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles