Swedbanki hiigeltrahv on käegakatsutav (3)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Swedbanki peahoone Liivalaia tänaval
Swedbanki peahoone Liivalaia tänaval Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Rootsi finantsinspektsioon on Swedbanki uurimise käigus leidnud, et on piisavalt asitõendeid otsustamaks, kas panka tuleb trahvida või mitte. Menetluse algatamise teate järel kukkus Swedbanki aktsia 4 protsenti.

Rootsi finantsinspektsioon andis täna selge signaali, et Swedbanki võivad ees oodata trahvid Baltikumi ärisid läbinud mitte-residentide raha eest, teatades, et inspektsioon on algatanud menetluse sanktsioonide kaalumiseks. Menetlust algatatakse siis, kui uurimise käigus on selgunud, et trahvimiseks on piisavalt alust. Trahvimäärad võivad Rootsi seaduse järgi ulatuda kuni 10% panga aastatulust. 

Investeerimisfirma Soderberg & Partnersi nõustaja Joakim Bornold ütles, et Swedbanki halvad uudised on parem kui teadmatus. «Uurimine on nagu pilv Swedbanki pea kohal. Mida kiiremini finantsinspektsioon otsuse teeb, seda parem,» ütles ta.

Trahvisummad on Rootsi seaduse järgi kuni 10 protsenti Swedbanki aastatulust või ulatuda kahekordse kasumini, mille pank reeglite rikkumisega teenis, või summani, mis võrdub 5 miljoni euroga. Swedbanki kogutulu oli eelmisel aastal 44,2 miljardit krooni ehk 4,10 miljardit eurot, mis tähendab, et 2018. aasta numbritel põhinev trahv võib ulatuda 4,42 miljardi kroonini ehk 410 miljoni euroni.

Eestis algatati väärteomenetlus

Finantsinspektsioon otsustas 28. oktoobril alustada väärteomenetluse seoses Swedbanki suhtes varem sel aastal rakendatud finantsjärelevalvemenetluse käigus ilmnenud väärteo tunnustega. 

Menetlus algatati rahapesu tõkestamise reeglite järgimise kontrollimiseks. Eraldi väärteomenetluses selgitatakse välja, kas on rikutud rahapesu tõkestamise reegleid, kas isik on selle toimepanemises süüdi, kas on olemas väärteomenetluse lõpetamise asjaolusid ja muid olulisi küsimusi.

Swedbanki suhtes jätkub ka finantsjärelevalvemenetlus.

Finantsinspektsioon teeb finantsjärelevalve asjas koostööd Rootsi ja Balti riikide pädevate asutustega, koordineerides oma tegevust ning jagades omavahel teavet ja hinnanguid.  Samasugune uurimine käib Rootsi finantsinspektsioonil ka SEB Grupi suhtes, teatas inspektsioon.

Swedbank võimaliku karistuse teemal ei spekuleeri

Swedbank Eesti hinnangul on Rootsi ja Eesti finantsinspektsioonide poolt algatatud väärteomenetlused panga suhtes käimasolevaid uurimisi arvesse võttes loogiline asjade käik.

Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristiina Herodes rõhutas seejuures BNS-ile, et pank ei spekuleeri võimaliku karistuse teemal. «Nagu varemgi täheldatud, langevad kahe riigi finantsinspektsioonide peamised tähelepanekud suuresti kokku panga enda järeldustega,» rääkis ta.

Herodes kinnitas, et pank jätkab tööd rahapesu tõkestamisega seotud funktsioonide ja protsesside tugevdamiseks ning edusammudest teavitatakse tema sõnul jooksvalt panga kvartaliaruannete raames.

«Samuti anname pidevalt ajakohast teavet sisejuurdluse käigu kohta ning kvartaliaruannete raames ka informatsiooni panga rahapesuvastase võitlusega seotud funktsioonide ja protsesside täiustamisest,» lubas Swedbanki kommunikatsioonijuht.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles