Järgmine vallutus: Lõhmuse fond ostab suure klaasiäri

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Pankur Rain Lõhmus külas Kuku raadio saates «Majandusruum».
Pankur Rain Lõhmus külas Kuku raadio saates «Majandusruum». Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtja Rain Lõhmuse kaasasutatud erakapitalifond Livonia Partners ostab klaasitootja ja töötleja Klaasimeister ASi. See oleks Livoniale tänavu teine ülevõtmistehing, kuna aasta alguses soetati ka aknatootja Fenestra.

Konkurentsiametile esitatud taotluses põhjendab Baltikumis tegutsev investeerimisfond Livonia, et Klaasimeistri ost sobib hästi kokku nende strateegiaga: investeerida edukatesse ja kõrge kasvupotentsiaaliga keskmise suurusega Baltikumi ettevõtetesse, mida on võimalik uue kapitali ja Livonia meeskonna teadmiste abil märkimisväärselt kasvatada. Livonia võtab üle ka osaühingu Kolu Vara, mis rendib Klaasimeistrile tootmishoonet.

Klaasimeister on enam kui 20-aastase kogemusega klaasist ehitusmaterjalide tootja ja töötleja. Ettevõte valmistab klaaspakette, lõikab leht- ja lamineeritud klaasi ning teeb klaasi siiditrükki ja taustvärvimist. Klientideks on klaasfassaadide paigaldajad ning vaheseinte ja piirete tootjad Skandinaavias ja Baltikumis.

Ligi 100 töötajaga firma käive on viimaste aastate jooksul kasvanud ja kasum koos sellega – mullu teeniti pea 15 miljoni eurose müügitulu juures üle 2 miljoni euro puhaskasumit. Harjumaal Kosel tegutseva Klaasimeistri on üles ehitanud Heiki Zupping ja Tarmo Jullinen.

Saunatootjast kuni aiapoeni

Livonia Partners on Balti riikides tegutsev erakapitali investeeriv fondivalitseja, mis haldab kokku 83 miljoni euro suuruseid investeeringuid Livonia Partners Fund I ja Livonia Partners EIF Co-Investment Fundi vahendusel. Fondi asutajad on lisaks Lõhmusele Kaido Veske, Kristīne Bērziņa ja Mindaugas Utkevičius.

Livonia portfelli kuuluvad praegu Leedu külmutusseadmete tootja Freor ning tasulise televisiooni ja internetiteenuse pakkuja Cgates, Läti ja Leedu võrgu-, turva- ja andmekeskuste lahenduste pakkuja Santa Monica Networks, Eesti kodu- ja aiakaupade jaemüüja Hortes, saunatootja Thermory ja aknatootja Fenestra.

Fond investeerib harilikult ühte ettevõttesse 3 kuni 15 miljonit. Koostöös kaasinvestoritega võivad nad läbi viia ka tehinguid, mille suurus ületab 50 miljoni euro piiri.

Investorid on kohalikud ja rahvusvahelised finantsinstitutsioonid. Fondi tuumikinvestor on Balti Innovatsioonifond (BIF), mis investeerib Euroopa Investeerimisfondi (EIF) ning Balti rahvuslike investeerimisfirmade kogutud kapitali. Livonia investoriteks ja toetajateks on teiste seas ka Baltikumi kohalikud pensionifondid LHV ja Swedbank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles