Mercedes kutsub kahtlase tarkvara tõttu tagasi sajad tuhanded sõidukid

Rait Piir
, reporter
Copy
Mercedes-Benz logo.
Mercedes-Benz logo. Foto: MICHAELA REHLE / REUTERS

Saksa autotootja Daimler kutsub tagasi sajad tuhanded diiselmootoriga Mercedes-Benzi sõidukid, sealhulgas Sprinteri kaubikud, sest need võivad sisaldada ebaseaduslikku tarkvara. 

Daimler teatas reede õhtul, et Saksamaa maanteeamet nõuab OM651 mootoriga sõidukite tagasikutsumist, sest need võivad olla vastuolus kehtivate heitmeregulatsioonidega. Tagasikutsumine puudutab muuhulgas 260 000 Sprinteri kaubikut, mis on kõik valmistatud enne 2016. aasta juunit ja võivad sisaldada heitmete hulka maskeerivat petutarkvara. 

Autotootja sõnul kutsutakse kokku tagasi «kuuekohaline arv» sõidukeid ning nad teevad võimudega igat moodi koostööd. Tagasikutsumisest puudutatud kliente teavitatakse eraldi ning neile kuuluvate sõidukitel viiakse läbi tarkvarauuendus. 

Daimler on pidanud viimastel aastatel võimude nõudmisel korduvalt tagasi kutsuma Mercedes-Benzi sõidukeid, sest need pole vastanud heitmeregulatsioonidele. Samas on ettevõte alati eitanud oma rolli 2015. aastal lahvatanud Volkswageni diisliskandaalis, mille käigus tunnistas VW, et nad on paigaldanud enam kui 11 miljoni auto sisse petutarkvara. 

Niinimetatud diisliskandaal raputas autotööstust alustaladeni ning sellega on seotuks saanud ka teised Volkswageni grupiga seotud autotootjad nagu Audi ja Porsche. 

Daimler andis juunis välja kasumilanguse hoiatuse, sest diisliskandaaliga seotud legaalsed kulud on kasvanud «kolmekohaline arv» miljoni euro võrra. Septembris teatas Stuttgardi kohus, et trahvib Daimlerit 780 miljoni euroga, sest ettevõte sertifitseeris heitenõudeid rikkunud diiselmootoritega autosid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles