Konkurentide kähmlus: Alexela viskas kivi Circle K kapsaaeda tagasi (1)

BNS
Copy
Circle K automaattankla avamine Paides
Circle K automaattankla avamine Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alexela tõrjub Circle K süüdistusi, mille kohaselt võis Alexela rikkuda riigiabi reegleid seoses kampaaniaga müüa surugaasi (CNG) sisuliselt tasuta ning möönab, et ka konkurendil oli võimalus panustada biometaani tankimistaristu rajamisega Eesti transpordisektori riikliku arengukava elluviimisse.

Alexela teatas 16. septembril, et kell 10-11 saab rohegaasil sõitvatesse sõidukitesse tankida biometaani nullhinnaga ja seda Tartus, Võrus, Jüris ning Tallinnas Sikupilli ja Pääsküla tanklates. Alexela Grupi ettevõtted on saanud Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) riigiabi metaanitanklate rajamiseks ning kohalikule taristule antava investeeringuabina, kokku umbes 1,5 miljoni euro ulatuses.

Circkle K teatel on toetuste eesmärk soodustada biometaani kasutuselevõttu, kuid seda üksnes proportsionaalselt ja viisil, mis ei moonuta konkurentsi – vastasel juhul tekib vastuolu Euroopa Komisjoni üldise grupierandi määrusega ja selle alusel kehtestatud siseriiklike õigusaktidega. Tasuta müügist tekib tanklaomanikele statistika, mida saab raha eest võõrandada hinnaga 50-70 eurot megavatt-tunni kohta.

«Mis puudutab riiklikke toetusi, siis kõikidel Eestis toimetavatel kütusemüüjatel oli võrdne võimalus panustada biometaani tankimistaristu rajamisega Eesti transpordisektori riikliku arengukava 2014-2020 elluviimisse. Neis osalesid ning said ka toetuseid AS Alexela, AS Eesti Gaas, JetGas OÜ ja AS Krooning. Küsimusele, miks Circle K pole senini osalenud avalikult väljakuulutatud gaasitanklate rajamise konkurssidel, Alexela vastata ei oska,» rääkis Alexela juhatuse esimees Aivo Adamson BNS-ile.

Tema sõnul on riiklikud toetused rohemajanduse arendamisel tavapärased. «Lihtne on tuua analoog näiteks päikse- või tuuleenergiajaamade või energiatõhususe toetusprogrammidega. Muuhulgas tuleb tunnistada, et Alexela on ka Eesti eraklientidele eelistatud elektri- ja maagaasimüüja ning tarbija pöördub aina enam ka rohelise elektri kasutamise poole,» lisas Adamson.

Turunduskampaania korraldati tema kinnitusel üldsuse tähelepanu pööramiseks kliimaneutraalsuse konverentsi eel ja oli kantud eesmärgist aidata kaasa rohekütuste tarbimise edendamisele ja tarbijate teadlikkuse tõstmisele.

«Kliimaeesmärkide täitmisele tähelepanu pööramise raames toimunud turunduskampaaniaga ei ole riik Alexelale mingit abi osutanud ning Circle K väited toetuse mittesihipärase kasutamise kohta on ebaõiged,» ütles Adamson.

Circle K-d esindav advokaadibüroo Nove OÜ palus rahandusministeeriumil koostöös rakendusüksustega teostada järelevalvet Alexelale määratud riigiabi õiguspärase kasutamise osas ning rikkumise korral keelduda edasistest väljamaksetest või nõuda toetus tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles