VTA vastus Järvikule: me oleme olukorra selgitaja, mitte ettevõtja kriitik (5)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Lõhe.
Lõhe. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Indrek Halliste vastas maaeluministri kriitikale, öeldes, et ameti eesmärk on seista ohutu ja kvaliteetse toidu eest. 

Maaeluministeerium saatis täna välja pressiteate, milles minister Mart Järvik asus kaitsma kalatööstust M.V. Wooli, öeldes, et nii meedia kui ametiasutused on tekitanud skandaali kajastuses nii rahalist kui mainekahju tervele toiduainetööstusele. Järviku sõnul puuduvad igasugused tõendid, et M.V. Wooli tooted oleks põhjustanud inimeste surma ning meedia ja VTA korraldatud «avalik hukkamine» on tekitanud Eesti toiduainetööstusele tohutut kahju. 

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Indrek Halliste ütles, et mõistab ministri soovi kaitsta Eesti toodangu ja tootjate mainet ning kinnitas, et VTA lähtub samadest põhimõtetest. «VTA üheks põhieesmärgiks on seista tarbijaskonnale ohutu ja kvaliteetse toidu eest,» ütles Halliste. Ta lisas, et antud juhtumi puhul näeb VTA ennast olukorra selgitaja, mitte ettevõtja kriitikuna. 

«Tuletame meelde, et M.V.Wooli seost ettevõttega kirjeldati EFSA ja ECDC raportis ning sellest hetkest edasi on M.V.Wool olnud kõrgendatud meedia tähelepanu all. VTA hinnangul on sellises olukorras oluline jagada inimestele täpsemaid selgitusi. Samuti, võttes aluseks näiteks «Pealtnägija» kajastuse, ei saa VTA jätta vastamata ajakirjanike teabenõudele,» rõhutas Halliste. Ta lisas,et riigiasutuse kohustus on selgitada kodanikele oma tegevust ning oma selgitustes on VTA olnud võimalikult täpne ning kirjeldanud ka erinevate tegevuste põhjusi.

Skandaal kalatööstuse ümber puhkes esmalt kevadel, mil Taani veterinaar- ja toiduamet süüdistas M.V. Wooli tooteid kolm aastat tagasi alanud listeroosipuhangus. Nüüd, eelmisel nädalal, lahvatas skandaal Eesti meedias. Nimelt kinnitas veterinaaramet, et mullu haigestus Eestis listeeriasse 28 inimest, kellest seitse suri. Kuuel haigestunul ja kahel hukkunul registreeriti konkreetne listeeriabakteri puhangutüvi 1247. Sama tüvega bakter leiti M.V.Wooli tehasest ja kalatoodetest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles